Nonseum

Het Nonseum in Hernnbaumgarten (Weinviertel, Neder-Oostenrijk) is een museum vol onzin-uitvindingen waar niemand op zit te wachten. Om over te lachen én na te denken!

Een gipsbeen met skischoensluiting om preventief te dragen voor als  je bij het skiën je been breekt. Een periscoop met een u-bocht zodat je als je erin kijkt je eigen achterste ziet en dus tijdig kunt ingrijpen als je broek of jurk niet afkleedt. Meer dan vijfhonderd van zulke onzin-uitvindingen zijn te zien in het Nonseum. Het idee voor het museum ontstond in de kroeg. Medeoprichter en manager Fritz Gall: ‘We zaten in 1983 met vijf vrienden bij elkaar en zagen de kelner een tafelkleed omkeren om het nog eens te gebruiken. Slim, zeiden we, maar is een dobbelsteenvormig tafelkleed niet nog slimmer. Dat kun je immers zes keer gebruiken. Het idee vonden we zelf zo amusant dat we de eerste Oostenrijkse nonsens-beurs hebben georganiseerd: voor uitvindingen waar niemand op zit te wachten.’

Na meer acties en manifestaties ontstond in 1994 het Nonseum, nu gevestigd in twee panden verbonden door een binnentuin met daarin de grotere objecten. Zoals een Handy-telefooncel: grappig én een statement over luidruchtig bellen in het openbaar. De oprichters willen dan ook niet alleen een lach aan bezoekers ontlokken, maar ook tot nadenken aanzetten. Gall: ‘We presenteren gebruiksvoorwerpen alsof ze in het dagelijks leven bruikbaar zouden zijn, als een persiflage op overconsumptie. Verbazend genoeg komt zo’n onzinproduct soms echt op de markt. Zo hadden we ooit zolen bedacht om onder je voeten te plakken, zodat je ‘s zomers zonder schoenen naar buiten kunt. In Groot-Brittannië bleken zulke stick-on soles later werkelijk te koop. Absurd.’

Veel prototypes van uitvindingen bouwt Gall zelf op basis van eigen of andermans ideeën. Kant-en-klaar nonsens is ook welkom, maar wordt wel door een strenge jury beoordeeld. Zo mag een uitvinding niet beledigend of kwetsend zijn en is het ook nog wachten op zoiets briljants als waterdichte sandalen.

Gall wil heel Hernnbaumgarten graag promoten als ‘maf dorp’. Vandaar de Einzelsockenweg: een zes kilometer lange wandelroute langs duizenden enkele sokken aan waslijnen. Al sinds 2002 verzamelt het Nonseum zulke verweesde exemplaren, ‘want iemand moet voor ze zorgen’.

Poysbrunner Straße 9, Herrnbaumgarten, nonseum.at

© Susanna von Canon RV
Tirol Werbung
Trabi
© Tirol Werbung
© Visit Klagenfurt
Wolfgang Ambros© Harald Graf
© Torsten Stapel
© Stephan Doleschal
© Helmut Lackinger
© Wikipedia Commons
© Wikipedia Commons
© Sebastian Toth
Bregenzerfestspiele andereart pigrafik
Fairconsult
© Mozarteum Salzburg
© Oostenrijk Magazine
die Waffen nieder
Boeken-So gut isst Österreich
© Leopold Museum
Arno Geiger - Drachenwand
© Christian Stemper 2012
Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
KHM Museumsverband
© Oostenrijk Magazine
Winiewicz - De Verloren_Toon
Tirol Werbung
Boeken - Recepten uit Wenen
© Konstantin Reyer
© österreich Werbung / trumler
Arno Geiger - Zelfportret met nijlpaard
Femke Roobol- De erfenis van Mozart
FREN Media, Frits Roest
© BMovB / foto tina haller
© Museum Tiroler Bauernhöfe
Valerie Fritsch - Winters tuin
Daniel Kehlmann - Je had moeten gaan
© GÜNTER STANDL
© @AnDreABEI
© MARIA FRODL
Neuwirth Extremschrammeln
Herbert Pixner Project
Wiener Tschuschenkapelle
Musicbanda Franui
© Tourismusburo Jois
© Eisenhut & Mayer
Spaanse Rijschool Wenen © SRS© SRS
Zomer in de tuin
Thomas Raab - Stil
© Oostenrijk Magazine
SOS Kinderdorpen
© Kossmann
© Bryan Reinhart