Bezienswaardigheid

Vesting Nauders

Vesting Nauders

Vesting Nauders © Tirol Werbung

De vesting Nauders, gebouwd tussen 1834 en 1840, is de enig overgebleven, in originele staat bewaarde Oostenrijkse verdedigingsfort uit de tijd van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Ze maakte deel uit van een verdedigingslinie die de zuidelijke grens van Tirol (toen nog inclusief Zuid-Tirol) moest verdedigen.

De gevel van het vijf verdiepingen tellende gebouw is bekleed met granietplaten. Op het dak troont de Oostenrijks-Hongaarse dubbeladelaar. Binnen is eveneens veel graniet gebruikt en ook de prachtig bewerkte houten deuren laten zien dat hier werd gebouwd om indruk te maken.

Terwijl de vesting er aan de buitenkant nog zo uitziet als ze in 1840 werd opgeleverd, heeft het interieur veel te lijden gehad van vochtschade – vooral veroorzaakt door het feit dat de bovenste twee verdiepingen diep in de rotsen zijn gebouwd. Karl Ploner, voorzitter van de museumvereniging die de vesting beheert, laat tijdens een rondleiding de stalactieten zien die als in een onderaardse grot op de bovenste verdieping van het plafond hangen. Hij hoopt dat binnenkort de 360.000 euro voor de restauratie van het dak bij elkaar zijn gebracht, om de vesting voor verder verval te behoeden. Van het interieur uit de begintijd zijn alleen nog de keuken en een houten observatietoren over.

In een deel van de zeventig kamers is nu een militair museum ingericht. Ook is er een expositie over de bergoorlog die in deze regio tussen 1915 en 1918 werd uitgevochten. Daar hangt onder meer  een foto van een bezoek dat Keizer Karel I – de laatste keizer van Oostenrijk – hier in 1917 bracht om de nieuwe Kaiserschützenweg te inspecteren en de manschappen een hart onder de riem te steken.

Vesting Nauders ligt twee kilometer vóór Nauders langs de Bundesstraße. De vesting is in de winter gesloten en in de zomer alleen te bezichtigen tijdens rondleidingen: elke woensdag en zondag om 15.00 uur. Informatie en reserveren: nauders.com

Tegenwoordig kun je wandelen over de historische Kaiserschützenweg.  Bezienswaardig is ook de nabijgelegen historische vesting Altfinstermünz.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann