Bezienswaardigheid

Schloss Hof

Tekst: Emely Nobis / Beeld: Frits Roest

 • Schloss Hof - Barocktuin

  © Schloss Schoenbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H., Severin Wurnig

  Schloss Hof - Baroktuin
 • Schloss Hof - Tuinkant

  Schloss Hof
 • Schloss Hof - Cascadefontijn

  Schloss Hof - Cascade
 • Schloss Hof - Fontijn

  Schloss Hof - Fontijn
 • Schloss Hof - Orangerie

  Schloss Hof - Paardenkoets
 • Schloss Hof - Paardenkoets

  Schloss Hof - Pferdekutsche
 • Schloss Hof - Sfinx

  Schloss Hof - Sfynx
 • Schloss Hof - Entree

  Schloss Hof

Alles imponeert aan Schloss Hof in Neder-Oostenrijk, op een half uur rijden van Wenen. Het prachtige barokke kasteel zelf, de op zeven terrassen aangelegde tuin, de glazen kassen, de dierentuin met kamelen, witte ezels, bijzondere paarden (Lippizaner) en bijna uitgestorven rassen schapen en geiten, het ruim 50 hectare grote grondstuk dat doorloopt tot aan de Slowaakse grens… Schloss Hof werd tussen 1720 en 1730 gebouwd als jachtslot voor prins Eugen van Savoye, een Franse generaal in dienst van de Habsburgse monarchie. Hij was nooit getrouwd, had geen kinderen en liet bij zijn overlijden in 1736 geen testament na. Zijn bezittingen gingen daarom goeddeels naar zijn nicht Anna Viktoria, die in één klap een van de rijkste vrouwen van Europa werd. Plotseling was deze ongehuwde, adellijke dame van vijftig plus een aantrekkelijke partij. En dus trouwde in 1738 alsnog met de achttien jaar jongere Joseph Friedrich von Saksen von Hildburghausen. Schloss Hof en het nabijgelegen Schloß Niederweiden gaf ze hem als huwelijksgeschenk. Maar helaas: al snel liep de verbinding spaak. Het paar leefde jarenlang gescheiden en in 1752 werd het huwelijk geannuleerd.

Maria Theresia

Joseph Friedrich hield er een uitbundige levensstijl op na en gaf op Schloss Hof omvangrijke, kostbare feesten. Na de scheiding had hij echter geen geld meer om Schloss Hof te onderhouden. De rijke vorstin Maria Theresia van Oostenrijk (1717-1780) was in zijn ogen de ideale koper. Om haar te verleiden organiseerde hij daarom in 1754 nog een laatste feest, dat de geschiedenis zou ingaan als het meest spectaculaire feest uit de Oostenrijkse geschiedenis. Vier dagen lang trok Joseph Friedrich werkelijk alles uit de kast. Het begon met de oer-opvoering van de opera Iphigénie en Tauride van de Duitse componist Gluck. Hij organiseerde een grote jacht, waarbij het wild voor de zekerheid van tevoren bij elkaar was gedreven zodat het direct in het schootsveld van de bezoekers kon worden gestuurd: succes verzekerd. Op kunstmatige eilanden in de vijvers liet hij een waterslacht naspelen. De bomen in de tuin liet hij decoreren met suikervruchten in de vorm van sinaasappels en citroenen, die de bezoekers tijdens hun wandelingen konden plukken. Zelfs de boeren uit de buurt deden mee. Al maanden voor het feest kregen ze zangles. Toen het zover was, werden ze verkleed als bomen en struiken en moesten ze zich verstoppen in een door heggen ommuurd theater in het park van het nabijgelegen slot Niederweiden. Stel je de verrukking voor toen het nobele gezelschap na een avondwandeling in het heggentheater belandde en het bos plots begon te zingen. Het feest was kortom een opeenstapeling van verrassende hoogtepunten en de verkoopmissie slaagde.

Schloss Hof nu

De habsburgse keizer Franz Josef maakte in de 19e eeuw een militair opleidingscentrum van Schloss Hof. De meubels gingen de opslag in, de terrassentuin werd volgestort om er een paardenrenbaan van te maken. Het complex verloor zijn imperiale glans, maar straalt na een fantastische renovatie sinds 2005 weer als vanouds. Als bezoeker ben je er al gauw een dag zoet. Je kunt dwalen door de pronkruimtes (veel originele meubels zijn terug), een tentoonstelling over de succesvolle, interessante prins Eugen zien, picknicken in het park, beesten bekijken, urenlang wandelen of een van de vele activiteiten bijwonen: paasmarkt, kerstmarkt, tuindag, ezeldag, kinderdag, volle maan-nacht… het is nooit saai aan het voormalige hof van prins Eugen.

Schloss Hof (met maar liefst drie restaurants!) is het hele jaar door geopend. Schloßhof 1 in Schloßhofschlosshof.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann