Bezienswaardigheid

Abdij Admont

Tekst: Emely Nobis

De Benedictijner monniken van Admont (Stiermarken) gaan met hun tijd mee. Natuurlijk: hun wereldberoemde barokke kloosterbibliotheek met wit gekafte boeken, kleurrijke plafondfresco’s en marmeren vloer blijft eeuwig mooi. Tenminste: als de strijd tegen schadelijke dieren wordt gewonnen. In 2014 werd zo’n tien procent van het boekenbestand (70.000 in de bibliotheek; nog eens 150.000 in de archieven) aangetast door spektorren, zilvervisjes, museumkevers en andere griezelige beestjes. Sindsdien wordt de hele collectie pagina voor pagina schoongemaakt met kleine ‘stofzuigers’, zodat geen larf of eitje ontsnappen kan. Een heus monnikenwerk!

Maar het zijn dus niet alleen boekenwurmen in Admont. De 28 monniken bezitten ook een wijngoed in Slovenië (Dveri Pax), een skigebied (Kaiserau), diverse bossen, een gymnasium, een verpleeghuis en een houtbedrijf. En ze verzamelen moderne kunst. In 2003 openden ze binnen de kloosterpoorten een museum voor hun collectie: zo’n 1500 werken van vooral Oostenrijkse kunstenaars. Ook geven ze kunst in opdracht. Dat leidde bijvoorbeeld tot een humoristische fotoserie van monniken en abdij-personeel als middelpunt van stillevens met historische objecten.

Kortom: alleen al in de bibliotheek en het museum ben je een heerlijke halve dag zoet. Na een lunch in de Stiftsküche kun je dan door naar het natuurhistorisch museum, het museum voor oude kunst, de multimediale presentatie over het kloosterleven en de abdijwinkel. Koop hier een Dveri-Pax-wijn en toast op de vlijtige monniken die het motto Ora Et Labora zo succesvol in de praktijk brengen.

De abdij is in de wintermaanden gesloten. Kirchplatz 1 in Admont, stiftadmont.at
Meer over de kloosterwijndveri-pax.com
Stift Admont is een van de grootste grondbezitters in het Gesäuse.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Tierwelt Herberstein - Ingang
Seisenbergklamm © SalzburgerLand Tourismus
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Franzenburg
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann