Oostenrijk Magazine

Florerend Feldkirch

Feldkirch in Vorarlberg heeft een goed bewaard middeleeuws stadsgezicht, een florerend cultureel aanbod en tal van leuke restaurants en winkeltjes. Laat je verleiden door deze grensstad aan de rivier Ill. Feldkirch in Vorarlberg ligt…
© Oostenrijk Magazine

Neusiedler See Leithagebirge:
Lieflijk en lekker

Een vakantie in Neusiedler See Leithagebirge in Burgenland is op z’n lieflijks als in april de duizenden kersenbomen in volle bloei staan en op z’n lekkerst in de oogstmaand juni. Op (smaak)reportage in deze werelderfgoedregio. Als…
Oostenrijk Magazine

Handwerk:
Goed gedekt

Een van de laatste rietdekkers in het Oostenrijkse Burgenland is nota bene een Hollander. Arie van Hoorne over de revival van een oud ambacht. De Neusiedler See in Burgenland, het grootste meer van Oostenrijk, is dankzij het ondiepe water…
Passionsspiele Erl
,

Passionsspiele Erl:
De passie van een dorp

Als eens in de zes jaar in het Tiroolse Erl de Passionsspiele plaatsvinden, staat ruim een derde van het 1500 inwoners tellende dorp op de bühne. Van mei tot oktober 2019 is het weer zover. Wat maakt juist deze passiespelen een bezoek waard? Als…
Oostenrijk Magazine, Liesbeth Willemars
,

Recepten:
Tolle toetjes

Het nagerecht is de kroon op elk diner. In Oostenrijk Magazine editie 1/2019 geven we recepten voor heerlijke toetjes. Ze zijn niet alleen lekker, maar zorgen ook voor leuke gespreksstof vanwege hun ‘tolle’ namen. Salzburger Nockerln,…
© SalzburgerLand Tourismus, Eduardo Gellner

Alpe Adria Radweg:
Met de fiets over de Alpen

Van Salzburg naar Villach: het Oostenrijkse deel van de Alpe Adria Radweg voert langs gemoedelijke riviertjes, door stadjes, hier en daar een bos en af en toe over pittige heuvels. Avontuur op de fiets, met de zon als brandstof. De…
Oostenrijk Magazine, Emely Nobis
,

Walde: Oostenrijks oudste zeepfabriek

Hoe familiebedrijf Walde uit Innsbruck al sinds 1777 ambachtelijke, natuurlijke zeep maakt en daarmee weer helemaal past bij de tijdgeest van nu. In 1777 begon de uit Duitsland afkomstige ondernemer Peter Walde met de productie van zeep en…
© Oostenrijk Magazine
,

Traminer: Een aromatische familie

Wijnen van Traminer worden in Oostenrijk maar weinig aangeplant: in 2015 slechts 284 hectare of 0,6% van de totale aanplant. Het meeste daarvan is roter traminer en gewürztraminer, met een heel klein beetje gelber traminer in Krems en in zuidoost…
,

Ceija Stojka
Holocaust verbeeld

De Oostenrijkse Roma Ceija Stojka (1933-2013) leerde zichzelf tekenen en schilderen én schreef aangrijpende boeken over haar herinneringen aan de Holocaust. Museum het Valkhof in Nijmegen wijdt een grote expositie aan het werk van deze bijzondere…
, ,

Overwinteren

In 1934 reist de 36-jarige Christiane Ritter (Oostenrijk, 1898-2000) haar man, de onderzoeker Hermann Ritter, achterna naar de Noordpool. Ze is voordien nooit ver van huis geweest. Samen met hem en een Noorse jager woont ze in een primitieve…
, ,

Dorp in oorlogstijd

De Oostenrijkse schrijver Arno Geiger vertelt in zijn nieuwste roman Onder de Drachenwand over de waanzin van oorlog en het verlangen naar een normaal leven. Het verhaal begint in Rusland in 1944. Soldaat Veit Kolbe raakt zwaargewond en wordt…
,

Van Onderdendam naar Wenen

‘Hier is gevoel anders’ Clara Biermasz: ‘Ik heb in Utrecht, Boedapest en Wenen gestudeerd. In Boedapest leerde ik mijn Hongaarse man - de cellist Ádám Jávorkai - kennen. Sinds 2005 vormen we een duo, naast onze solocarrières. In…