Architectuurwandeling Wenen

Cottageviertel

Tekst: Emely Nobis, Beeld: Frits Roest

Het Weense Cottageviertel werd vanaf 1873 gebouwd naar Engels voorbeeld. Door de villawijk zijn meerdere kunst- en architectuurwandelingen uitgezet.

Villa in Cottageviertel

Nobele landhuizen en villa’s met vaak rode baksteenfaçades in Engelse cottagestijl, lommerrijke lanen met bomenrijen, parken… Het Cottageviertel, een van de chicste Weense woonwijken, ligt op de zogenaamde Türkenschanze aan weerszijden van de Hasenauerstraße. Het idee voor deze Engelse wijk kwam van Edmund Kral en architect Heinrich von Ferstel. Zij waren beïnvloed door de cottagestijl die in de 19e eeuw in Engeland was ontstaan als romantische reactie op de industriële revolutie. Vakmanschap en handwerk stonden bij het bouwen dan ook centraal. In 1872 richtten zij de Wiener Cottage Verein op. Leden mochten een huis naar hun eigen smaak ontwerpen, maar het ‘vrijwillige’ Cottage-­Servitut (tot op de dag van vandaag geldig) stelde onder meer dat het karakter landelijk moest zijn, dat de huizen het vrije zicht van andere bewoners niet mochten beperken en dat er geen economische activiteiten mochten worden ontplooid die voor lawaai, vieze geurtjes of brandgevaar zouden zorgen.

Monogram Johannes Heesters

De wijk is een groene oase in de stad en zowel architectonisch als historisch interessant. Waren de vijftig cottages uit de eerste bouwfase (1873/74) nog relatief krap bemeten, allengs werd de grond duurder, de huizen groter en pronkvoller en de bewoners prominenter. Arts en dichter Arthur Schnitzler woonde er, net als componist Emmerich Kálmán, acteur/zanger Joop Heesters (zie monogram) en zanger Peter Alexander. Drie wandelingen, uitgezet door de Wiener Cottage Verein, voeren langs de mooiste panden en/of de bekendste (ex-)bewoners. Ze duren een tot anderhalf uur en kunnen aangenaam worden afgesloten in café-restaurant Meierei Diglas (Hasenauersraße 56, meierei-diglas.at) bij het Türkenschanspark.

Het Cottageviertel ligt in de 18e en 19e wijk in Wenen (Währing en Döbling). Meer informatie en uitvoerige beschrijvingen van de wandelingen (Rundgänge): Rundgaenge

Het Cottageviertel heeft een eigen audioguide ontwikkeld (zowel Duits- als Engelstalig) met een wandeling door (de geschiedenis van) de wijk, beginnend op de kruising Hasenauerstraße / Gregor-Mendel-Straße in de 18de wijk. De audioguide is verkrijgbaar op Hearonymus en geschikt voor alle types smartphone. Links naar de downloads: Hearonymus
Sternbräu vandaag de dag
Rathausplatz
Franz Carl Fontijn
Kasteel Porcia
Schillerplatz Murau
Rathaus
Vollpension in der Schleifmühlgasse
Österreich Werbung
Hauptplatz Retz© FREN Media
Gids Sandor Cheizoo© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine