Stedentrip

Winter in Wenen

Juist in de winter is een stedentrip Wenen extra sprookjesachtig, dankzij kerstmarkten, schaatsen op de Rathausplatz en zelfs een openbare dansles. Deze evenementen mag je niet missen.
­

Opening balseizoen

Op de 11de van de 11de, precies om 11.11 uur, verandert de binnenstad van Wenen elk jaar in één grote dansvloer. Honderden mensen openen dan in de buurt van de Stephansdom het balseizoen onder leiding van leraren van de ruim dertig dansscholen in de stad. De openbare les eindigt traditiegetrouw met de quadrille. Iedereen kan meedoen of toekijken. wiener-tanzschulen.at

Adventtijd

Wie in de donkere dagen voor Kerst door de Weense binnenstad struint, wordt als vanzelf betoverd door de lichtdecoraties. Ruim veertig winkelstraten (20 kilometer) zijn versierd met ledlampen in alle vormen en maten. Highlight zijn de gigantische kroonluchters boven de Graben en de rode wereldbollen in de Rotenturmstraße.

Chritkindlmarkt op de Karlsplatz

Chritkindlmarkt op de Karlsplatz © FREN Media, Frits Roest

De grootste kerstboom van de stad (circa 30 meter) staat op de kerstmarkt Wiener Weihnachtstraum rondom de Rathausplatz: met 150 kraampjes een van de grootste en meest toeristische kerstmarkten. Meer authenticiteit biedt de Altwiener Christkindlmarkt op het plein Freyung, met dagelijks een programma met volksmuziek of het hip-traditionele en relatief kleine Weihnachtsdorf im Alten AKH op de campus van de Weense universiteit, met onder meer een boerenmarkt, kraampjes met drank en snacks uit diverse Oostenrijkse regio’s en tal van kinderattracties. Op weihnachtsmarkt.at vind je informatie over deze kerstmarkt en die op de Stephansplatz, Schloss Belvedere en de Maria Theresienplatz.

Kunsthandwerk staat centraal op de kunst-kerstmarkt aan de Karlsplatz en de kerstmarkt bij paleis Schönbrunn. De overdekte genotsmarkt bij de opera biedt specialiteiten van ambachtelijke producenten uit Oostenrijk en Italië. In het Praterpark is er een jaarlijkse wintermarkt op de Riesenradplatz, met naast een wintercircus elke donderdag t/m zondag vanaf 19.00 uur concerten: van gospel tot pop en soul.

Vrijwel alle kerstmarkten zijn vanaf medio november tot vlak voor de kerstdagen geopend.

Silvesterpfad

Silvesterpfad

Silvesterpfad © Vienna online

Ook Oud & Nieuw wordt in Wenen groots gevierd. De Weense binnenstad verandert op 31 december tussen 14.00 uur en 02.00 uur ’s nachts in een partyzone. Zo’n 600.000 internationale gasten komen normaal gesproken op het zogeheten ­Silvesterpfad af – een route door de binnenstad met kraampjes waar je punsch en culinaire specialiteiten kunt nuttigen.

Overal zijn er podia met live-bands en DJ’s, met muziek in alle stijlen: van Austropop tot rock, disco, jazz en klassiek. Op de Graben geven dansscholen snelcursussen walsen en op de Herbert-von-Karajan-Platz wordt op grote beeldschermen live vanuit de Staatsopera uitgezonden. Om middernacht is er een groot vuurwerk op de Rathausplatz. Programma en informatie: facebook.com/wienersilverterpfad

Wiener Eistraum

Wiener Eistraum

Eröffnung Wiener Eistraum © Stadt Wien Marketing Gmbh, David Bohmann

Elk jaar in januari verandert het plein voor het historische stadhuis van Wenen in een grote kunstschaatsbaan. Dan opent de Wiener Eistraum in hartje centrum. Schaatsers hebben twee maanden lang vrij baan in het gebied tussen Rathaus en Ringstraße of in het romantisch verlichte Rathauspark, waar ook schaatspaden zijn aangelegd. Je kunt er niet alleen baantjes trekken of pirouettes draaien. Er zijn acht curlingbanen en bij de kraampjes langs de route kun je iets eten of bijvoorbeeld een glaasje Glühwein drinken. Schaatsen kun je ter plekke huren. Curlingbanen moet je vooraf reserveren. Informatie en openingstijden: wienereistraum.com
Heidi Horten
Sitzmachine
Jasmin Riener
Grüne Erde - Weisse Wolke
Narrenturm
Vollpension in der Schleifmühlgasse
Sigmund FreudWikimedia Commons
Melkkannetje “grün geflammt”
Caroline de Gruyter, Beter wordt het niet
Wildplukken
Na corona
Toeristenconcerten
Högler
Freud Museum
Thomas Bernhard
Palmenhaus Schönbrunn
IJsstockmacher Gerhard Wimmer
Österreich Werbung
Roman Wörter © FREN Media
Josef Tritscher © FREN Media, Frits Roest
Thomas Rettl © Nina Hader © Nina Hader
© Stefan Armbruster
Sachertorte
Karlskirche
© Oostenrijk Magazine
Café Central, Wenen
© Oostenrijk Magazine
Bal crashen
Vegane IJsjes
Christian Raich
Arie van Hoorne
Max Stiegl
Wiener Staatsoper © Christian Stemper 2012
Georg & Johann Schmidberger Oostenrijk Magazine
© Andreas Terlaak
© Oostenrijk Magazine
Wientourismus
El Woods
Joseph en Miriam Koó
Stroh Inländer Rum 80%
© österreich Werbung / trumler
Friedhof St Marx
© Andreas Terlaak
Postzegel 175 jaar Wiener Philharmoniker
© BMovB / foto tina haller
DebutantInnen
Benni's nest Suzy Stöckl
Florian Engl