,

Schmankerl recepten
Zoete lekkernijen

(Vor)weihnachtliche Schmankerl: zo noemt men in Oostenrijk delicatessen die traditioneel bij de adventstijd horen. Smullen dus met onze  recepten voor klassieke Leckerbissen als Eierlikör, Kletzenbrot en knoedels met een vulling van kastanjepuree.…
© Oostenrijk Magazine
,

Wijn
Sämling 88

Onbekende kruising  Sämling 88 is een kruising tussen riesling en een onbekend gebleven e druif.  In Oostenrijk maken de wijnboeren er vooral edelzoete wijnen van als Trockenbeerenauslese: een toetje op zich en een perfecte maaltijdafsluiter…
, ,

Topchef
Hannes Müller

Rentmeesterschap zijn voor Hannes Müller meer dan modewoorden. In zijn restaurant Die Forelle, direct aan de oever van de Weissensee , creëert hij de perfecte symbiose tussen heerlijk én eerlijk eten. Dat was niet altijd al zo. ‘In mijn…
, , ,

Schilcherland luilekkerland

Het Schilcherland in West-Stiermarken moet je proeven. De regio is niet voor niets vernoemd naar de Schilcher, een lokale droge roséwijn die buiten Stiermarken vrijwel niet verkrijgbaar is. Om hem te leren kennen, zul je hem dus in zijn thuisland…
,

Recepten met maanzaad

Maanzaad (Mohn) wordt in de Oostenrijkse keuken in grote hoeveelheden gebruikt, zowel in zoete als hartige gerechten. In het Oostenrijkse Waldviertel (Neder-Oostenrijk) wordt al vanaf de 13e eeuw grijze Graumohn verbouwd. Waldviertler Graumohn…
, ,

Alexander Posch

Kort nadat Alexander Posch in 2017 keukenchef werd van restaurant Essenzz in de Stainzerhof (Stainz, Stiermarken), riep Gault Millau hem uit tot Oostenrijks Auf­steiger des Jahres. Sindsdien boekte hij meer successen. Zo heeft hij inmiddels…
© Oostenrijk Magazine
,

Neuburger

Complexe autochtoon Neuburger kent een spannende geschiedenis. Het verhaal gaat dat wijnmakers Christoph Ferstl en Franz Marchendl rond 1860 een bundel druivenstokken vonden op de Donau-oever bij Ober­arnsdorf in Neder-Oostenrijk. Ze visten…
Boeken-So gut isst Österreich
, ,

Het lekkerste van Oostenrijk

Mostviertler Mostbratl – langzaam in de oven gegaard varkensvlees met perenwijn (most) – is het lekkerste gerecht van Oostenrijk. Dat vinden althans de Oostenrijkers zelf.   In de wedstrijd 9 Plätze, 9 Schätze: So gut isst…
© Liesbeth van Bodegom - Willemars
,

Recepten:
Zoetwatervis

In Oostenrijk wordt van oudsher veel zoetwatervis gevangen en gekweekt én is een lange traditie in het toebereiden ervan. Zoetwatervis heeft weliswaar een minder uitgesproken smaak dan zeevis, maar is met de juiste toebereiding een echte delicatesse.…