Recepten
Montafoner kaassoep
In het Vorarlbergse Montafon heeft men de kunst van het maken van kaassoep geperfectioneerd. Zo wordt dit almgerecht bereid.

Montafoner Kaassoep
Ingrediënten voor 4 (lunchgerecht) of 8 (voorgerecht) personen
- 50 g boter
- 30 g bloem
- 100 ml witte wijn
- 750 ml rund- of groentebouillon
- 1 ei
- 250 g zure room
- 200 g geraspte bergkaas (of een alternatief, zie Tips & Weetjes)
- Peper, zout, nootmuskaat
- 1 shot Kirsch of een andere kersenbrandewijn
- Voor de garnering: 4 lente-uitjes, 2 bospeen en 1 el boter
Bereiding
Maak eerst de garnering. Maak de bosuitjes schoon, snijd ze in stukjes van 5 cm en elk stuk vervolgens in de lengte in vieren. Schil de wortel en snijd in dunne staafjes van 5 cm. Stoom de lente-ui en wortel in boter tot ze knapperig zijn.
Smelt 50 gr boter in een soeppan, meng de bloem er doorheen met een garde en rooster dit mengsel kort. Voeg eerst al roerend met een garde de wijn toe en daarna beetje bij beetje de koude bouillon. Breng dit telkens roerend met een garde aan de kook tot een gebonden soep ontstaat (ongeveer 5 min.).
Strooi de geraspte kaas erin en smelt op matig vuur, telkens roerend met de garde. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en kirsch.
Neem de soeppan van het vuur. Vermeng het ei met de zure room en roer dit met de garde door de soep. Schuim de soep met een staafmixer op.
Verdeel de soep over vier borden of kommen en bestrooi met de bosui en wortel.
Tips & Weetjes
- De soep is machtig en daarom ook geschikt als zomers lunchgerecht. Serveer het dan met een snee geroosterd brood. Als voorgerecht bij een diner heb je aan deze hoeveelheid genoeg voor 8 personen.
- Net als in heel Vorarlberg wordt ook in Montafon van oudsher (al sinds de tijd van de Kelten) veel kaas geproduceerd. In het ideale geval maak je deze soep met een mengsel van half om half bergkaas en de typisch Montafoner Sura Kees, een kaas die gemaakt wordt van zure melk en dus ook licht zurig smaakt. Als je die van je vakantie hebt meegenomen, kun je hem thuis dus in deze soep verwerken.
- Afhankelijk van je voorkeur kun je voor deze soep met kaassoorten variëren: met een groter aandeel smeltkaas is het resultaat romiger, met meer berg- of Räß-kaas pittiger. Ook Emmentaler is een goed alternatief voor de bergkaas.

Spitzbuben

Salzburger Bierfleisch

Bauernkrapfen

Knoflookcrèmesoep

Runderroulade

Apfelknödel

Alt-Wiener Suppentopf

Montafoner kaassoep

Zuurkoolstrudel

Germknödel

Weense aardappelgoulash

Sauerkrautpuffer

Eiernockerl

Schwammerlgulasch

Buchteln

Maanzaad-Guglhupf

Schupfnudeln met maanzaad

Reisfleisch

Salzburger Nockerln

Osterkranz

Weense goulash

Tiroler Gröstl

Weense Apfelstrudel

Topfenreinkalan

Schlutzkrapfen

Flammkuchen à la Wiesen

Marillenknödel

Kärntner Reindling

Striezel

Spinazie- of daslookknoedels

Waldviertler Mohnzelten

Tafelspitz

Pannonische koolsoep

Krautfleckrl

Gebackene champignons

Frittatensuppe

Backhendlsalat

Pannonische vissoep

Käsespätzle

Pompoen-aardappelstoofpot

Wiener Schnitzel

Lesachtaler
brood

Kaspressknödel
(suppe)

Kaiserschmarren

Linzer Torte

Admonter
Xeis-Burger

Käferbohnensalade