Recepten

 Sauerkrautpuffer

Deze rösti, een heerlijk winters gerecht van aardappelen en zuurkool, is een klassieker uit de Oostenrijks-Duitse keuken.

Sauerkrautpuffer

Sauerkrautpuffer

Ingrediënten

  • 400 g aardappelen (vastkokend)
  • 300 g zuurkool
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 eieren
  • 2 el zure room
  • 2 el gehakte kruiden (dille, venkelgroen, peterselie)
  • Zout
  • Peper
  • Karwijzaad
  • Bloem om te binden
  • Geklaarde boter om te bakken

Schil de aardappelen en rasp ze grof.

Laat de zuurkool goed uitlekken en knijp het resterende vocht eruit. Snij de zuurkool een paar keer door en vermeng met de geraspte aardappelen en de gesnipperde ui.

Roer de eieren, de room en de groene kruiden erdoor. Breng op smaak met zout, peper en karwijzaad. Als het mengsel te zacht is, kun je het binden met een beetje bloem.

Vorm met een lepel kleine platte koekjes en bak deze in geklaarde boter aan beide kanten langzaam knapperig en bruin.

Tips & Weetjes

  • Zuurkool wordt internationaal beschouwd als een van de bekendste Duitse nationale gerechten, maar de gefermenteerde kool wordt ook in de Oostenrijkse keuken veel gegeten.. Zo is het een vast bestanddeel van de zogeheten Bauernschmauss (boeren-feestmaal) met gebraden en gezouten vlees (zoals gebraden varkensvlees en Selchfleisch), Frankfurter worstjes en knoedels. Ook wordt het traditioneel geserveerd bij geroosterd varkensvlees en aardappelknoedels. Geliefde gerechten zijn ook paprika-zuurkoolsoep, met zuurkool en spek gevulde knoedels of Schupfnudeln (zelfgemaakte pasta in de vorm van vingers) met zuurkool.
  • Zuurkoolrösti’s zijn lekker als vegetarische snack, geserveerd met zure room (met wat citroen, bieslook, peper en zout), een knoflooksaus of appelmoes, maar passen als bijgerecht ook goed bij bijvoorbeeld worstjes of gerookte zalm.
  • Wil je een iets pittiger rösti? Voeg dan wat pul biber toe aan het eimengsel. Ook met de groene kruiden kun je experimenteren. Neem bijvoorbeeld verse koriander in plaats van peterselie.




Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Kärntner Kasnudeln
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Risotto van Fisser Imperial gerst
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte








Recepten

 Sauerkrautpuffer

Deze rösti, een heerlijk winters gerecht van aardappelen en zuurkool, is een klassieker uit de Oostenrijks-Duitse keuken.

Sauerkrautpuffer

Sauerkrautpuffer

Ingrediënten

  • 400 g aardappelen (vastkokend)
  • 300 g zuurkool
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 eieren
  • 2 el zure room
  • 2 el gehakte kruiden (dille, venkelgroen, peterselie)
  • Zout
  • Peper
  • Karwijzaad
  • Bloem om te binden
  • Geklaarde boter om te bakken

Schil de aardappelen en rasp ze grof.

Laat de zuurkool goed uitlekken en knijp het resterende vocht eruit. Snij de zuurkool een paar keer door en vermeng met de geraspte aardappelen en de gesnipperde ui.

Roer de eieren, de room en de groene kruiden erdoor. Breng op smaak met zout, peper en karwijzaad. Als het mengsel te zacht is, kun je het binden met een beetje bloem.

Vorm met een lepel kleine platte koekjes en bak deze in geklaarde boter aan beide kanten langzaam knapperig en bruin.

Tips & Weetjes

  • Zuurkool wordt internationaal beschouwd als een van de bekendste Duitse nationale gerechten, maar de gefermenteerde kool wordt ook in de Oostenrijkse keuken veel gegeten.. Zo is het een vast bestanddeel van de zogeheten Bauernschmauss (boeren-feestmaal) met gebraden en gezouten vlees (zoals gebraden varkensvlees en Selchfleisch), Frankfurter worstjes en knoedels. Ook wordt het traditioneel geserveerd bij geroosterd varkensvlees en aardappelknoedels. Geliefde gerechten zijn ook paprika-zuurkoolsoep, met zuurkool en spek gevulde knoedels of Schupfnudeln (zelfgemaakte pasta in de vorm van vingers) met zuurkool.
  • Zuurkoolrösti’s zijn lekker als vegetarische snack, geserveerd met zure room (met wat citroen, bieslook, peper en zout), een knoflooksaus of appelmoes, maar passen als bijgerecht ook goed bij bijvoorbeeld worstjes of gerookte zalm.
  • Wil je een iets pittiger rösti? Voeg dan wat pul biber toe aan het eimengsel. Ook met de groene kruiden kun je experimenteren. Neem bijvoorbeeld verse koriander in plaats van peterselie.