Recepten

Frittatensuppe

Frittatensuppe is een heldere runderbouillon gevuld met reepjes eierpannenkoek (frittaten) en wat bieslook.

Frittatensuppe

Frittatensuppe


Frittaten

Frittaten

Ingrediënten

  • 1 l heldere runderbouillon (liefst van Tafelspitz)
  • 2 eieren
  • 60 g bloem, gezeefd
  • 1 dl melk
  • Fijngehakte platte peterselie
  • Zout
  • Olie om te bakken
  • Koekenpan (liefst met een zo klein mogelijke doorsnee, 12-20 cm)

Bereiding

Frittaten snijden

Frittaten snijden

Klop de eieren los met de melk, voeg bloem, peterselie en zout toe en meng alles tot een glad beslag. Bedek de bodem van de koekepan met een dun laagje olie, verdeel een heel dun laagje deeg over de bodem en bak de pannenkoek aan beide kanten goudgeel. Herhaal dit tot het deeg op is. Laat de pannenkoekjes afkoelen. Rol vervolgens elke pannenkoek op en snij deze dan in de lengte in dunne reepjes. Verwarm intussen de bouillon. Vul vier soepborden of kommen elk met een handvol frittaten en giet de bouillon erover. Dien meteen op.

Tips & Weetjes

Frittatensoep is van oorsprong een Weense specialiteit, maar staat inmiddels in heel Oostenrijk op de kaart van restaurants.

Het woord Frittaten komt van het Italiaanse frittata (in olie gebakken). Tot in de 19e eeuw werden in Wenen alle pannenkoeken Frittaten genoemd.

Wij eten deze soep graag als lunchgerecht. In Oostenrijk zijn frittaten één van de traditionele Einlagen (vullingen) van de bouillon die je trekt van Tafelspitz (gekookt rundvlees). Die bouillon met de frittatten (of Backerbsen of Leberknödel) eet je dan als voorgerecht.

Heb je meer frittaten dan nodig? Je kunt ze gemakkelijk invriezen of ze gewoon als pannenkoekje eten.




Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte