Recepten

Käferbohnensalade uit Stiermarken

In veel restaurants in Stiermarken staat een ‘Kähferbohnensalade’ op de kaart. De basis van deze regionale specialiteit zijn Käferbohnen, een bonensoort die goed gedijt in het beschutte, warme klimaat van Stiermarken. Ze dankt haar naam aan de uiterlijke gelijkenis met (wit bespikkelde) kevers.
Käferbohnensalade

Käferbohnensalade

Ingrediënten
  • Een pond gekookte of een half pond gedroogde bonen
  •  1 rode ui, in dunne ringen gesneden
  • Enkele eetlepels pompoenpittenolie (ook een specialiteit van Stiermarken, in Nederland verkrijgbaar in sommige natuurwinkels)
  • Een scheut appelazijn
  • Zout en peper naar smaak
Bereiding

Laat de gedroogde bonen een nacht weken en kook ze de volgende dag in circa één uur tijd gaar of maak een blik gekookte bonen open en spoel de bonen af met water. Maak een dressing van de olie, azijn, zout en peper (de olie heeft een sterke nootsmaak, proef zelf wat je de beste verhouding olie-azijn vindt). Meng alle ingrediënten in een kom.

Tip
  • Je kunt deze eenvoudige salade verfijnen met bijvoorbeeld verse peterselie, stukjes paprika of tomaat of veldsla. Het is ook erg lekker om er heel fijngesneden gekookt rundvlees (Tafelspitz) doorheen te mengen. Laat de salade dan wel ten minste een half uur trekken, zodat het vlees de smaak van de vinaigrette in zich kan opnemen.
  • Käferbohnen  en pompoenpittenolie kun je in heel Oostenrijk, maar vooral in Stiermarken, kopen. Ze blijven lang houdbaar, dus neem gerust een zak gedroogde of enkele blikken gekookte Käferbohnen mee terug van je vakantie en maak dan op een mooie zomerdag deze eenvoudige salade. Geen Käferbohnen in huis? Gebruik eventueel grote witte bonen (gigantes) als alternatief.
  • Käferbohnen zijn net als andere bonen ideaal voor vegetariërs en veganisten, vanwege het hoge vitamine B-gehalte.
  • De smaak van de grote, stevige en tegelijk romige boon doet denken aan die van kastanjepuree.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Kärntner Kasnudeln
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Risotto van Fisser Imperial gerst
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte







Recepten

Käferbohnensalade uit Stiermarken

In veel restaurants in Stiermarken staat een ‘Kähferbohnensalade’ op de kaart. De basis van deze regionale specialiteit zijn Käferbohnen, een bonensoort die goed gedijt in het beschutte, warme klimaat van Stiermarken. Ze dankt haar naam aan de uiterlijke gelijkenis met (wit bespikkelde) kevers.
Käferbohnensalade

Käferbohnensalade

Ingrediënten
  • Een pond gekookte of een half pond gedroogde bonen
  •  1 rode ui, in dunne ringen gesneden
  • Enkele eetlepels pompoenpittenolie (ook een specialiteit van Stiermarken, in Nederland verkrijgbaar in sommige natuurwinkels)
  • Een scheut appelazijn
  • Zout en peper naar smaak
Bereiding

Laat de gedroogde bonen een nacht weken en kook ze de volgende dag in circa één uur tijd gaar of maak een blik gekookte bonen open en spoel de bonen af met water. Maak een dressing van de olie, azijn, zout en peper (de olie heeft een sterke nootsmaak, proef zelf wat je de beste verhouding olie-azijn vindt). Meng alle ingrediënten in een kom.

Tip
  • Je kunt deze eenvoudige salade verfijnen met bijvoorbeeld verse peterselie, stukjes paprika of tomaat of veldsla. Het is ook erg lekker om er heel fijngesneden gekookt rundvlees (Tafelspitz) doorheen te mengen. Laat de salade dan wel ten minste een half uur trekken, zodat het vlees de smaak van de vinaigrette in zich kan opnemen.
  • Käferbohnen  en pompoenpittenolie kun je in heel Oostenrijk, maar vooral in Stiermarken, kopen. Ze blijven lang houdbaar, dus neem gerust een zak gedroogde of enkele blikken gekookte Käferbohnen mee terug van je vakantie en maak dan op een mooie zomerdag deze eenvoudige salade. Geen Käferbohnen in huis? Gebruik eventueel grote witte bonen (gigantes) als alternatief.
  • Käferbohnen zijn net als andere bonen ideaal voor vegetariërs en veganisten, vanwege het hoge vitamine B-gehalte.
  • De smaak van de grote, stevige en tegelijk romige boon doet denken aan die van kastanjepuree.