Recepten

Kaiserschmarren

Kaiserschmarren (ook: Kaiserschmarrn) is een zoet Beiers/Oostenrijks gerecht. Het is een lichte, gekaramelliseerde pannenkoek, die in grove stukken wordt gesneden en traditioneel geserveerd wordt met een soort pruimencompôte (Oostenrijks: Zwetschenröster) en poedersuiker en is één van de bekendste Oostenrijkse nagerechten of mehlspeisen.

Kaiserschmarren – dessert voor een keizer

Ingrediënten voor 4 personen

4 eieren | vanillemerg (van de helft van een vanillestokje) | 25 gr suiker | 250 ml melk | 125 gr meel | 25 gr gesmolten boter | rasp van één biocitroen | snufje zout | naar smaak 100 gr in rum geweekte rozijnen Ook nodig: mixer, extra boter en suiker om in bakken, poedersuiker om te bestrooien en een kwetsencompote (of andere pruimencompote) om te serveren. (Voor)bereiding: 30 minuten Rusttijd deeg: 30 minuten

Bereiding

Splits de eieren. Klop het eigeel met de suiker, het vanillemerg en de melk met de mixer tot een schuimig geheel. Meng het meel er voorzichtig door, blijf op de hoogste stand mixen tot er een mooi glad en dun pannenkoekdeeg is ontstaan. Roer de gesmolten boter en citroenrasp erdoor en laat het deeg een half uur rusten (buiten de koelkast). Klop intussen het eiwit stijf met een snufje zout en schep het na de rusttijd voorzichtig met een spatel door het pannenkoekdeeg. Voeg desgewenst de in rum geweekte rozijnen toe. Verhit een klontje boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag en giet het deeg erin (ongeveer 1 à 2 cm hoog) en draai het vuur laag. Doe een deksel op de pan en bak de Kaiserschmarren langzaam goudgeel. Draai hem dan voorzichtig (met hulp van de deksel) om en bak nog een paar minuten. Snij de pannenkoek in grove stukken en dien op met wat poedersuiker en een pruimencompote. Je kunt de schmarren ook bewaren en later kort opbakken in wat boter met suiker voor een lekker karamel-effect.

© Slowfoodtravel, Hummer
© ORF

Google advertentie