Recepten
Pucher apfelknödel
Goede appeloogst? Nergens verzinnen ze zo veel recepten met appel als in de regio AlfelLand in Oost-Stiermarken, zoals recept uit Puch voor appelknoedels met crème caramel.

Apfelknödel
Ingrediënten voor de knoedels
- 4 zoetzure appels (zoals Elstar of Gala)
- 8 cl appelbrandewijn (van de appelmannen uit Puch)
- 4 el hazelnoten, geraspt
- 4 el paneermeel
- 1 tl kaneel
- 1 tl kruidnagelpoeder
- suiker naar smaak
- Ei en paneermeel voor paneren
- olie om te bakken
Ingrediënten voor de crème caramel
- 250 g kristalsuiker
- 30 g boter
- 125 ml appelsap
- 125 ml sinaasappelsap
- 4 cl appelbrandewijn (van de appelmannen van Puch)
Bereiding
Snijd de geschilde appels in kleine blokjes en marineer ze met appelbrandewijn. Voeg dan de rest van de ingrediënten en kruiden toe, meng goed en laat ongeveer twee uur in de koelkast staan.
Vorm niet te grote knoedels van het mengsel en wentel ze door losgeklopt ei en paneermeel.
Bak de knoedels in niet te hete olie in ongeveer vijf tot tien minuten rondom goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Karameliseer voor de crème de suiker en boter op een zacht pitje tot het mengsel goudbruin is, blus onmiddellijk af met appelsap en sinaasappelsap en kook kort in tot er een romige saus ontstaat. Breng op smaak met de appelbrandewijn.
Decoreer de zijkant van een bord met enkele lussen van de crème caramel en een paar walnoten. Leg de knoedels in met midden van het bord en bestrooi ze met wat poedersuiker.
Serveer de lauwwarme knoedels desgewenst met wat vruchtencompote en slagroom.
Tips & Weetjes
In heel Oostenrijk worden er per jaar zo’n 140.000 ton appels geoogst. Het ApfelLand in Oost-Stiermarken – met appelstad Puch als centrum – is het grootste aanbouwgebied voor appelbomen in Oostenrijk, met ook het grootste magazijn voor de opslag van biologisch geteelde appels.
Appels zijn het populairste fruit onder Oostenrijkers. De jaarlijkse consumptie per hoofd van de bevolking ligt rond de 20 kg.
Het meest geliefde Oostenrijkse recept met appels is natuurlijk de Apfelstrudel, maar ook de populaire Kaiserschmarren wordt vaak met appelcompote in plaats van pruimencompote geserveerd.
Niet alleen Oostenrijkse fruitboeren maken graag appelbrand van hun appels

Spitzbuben

Salzburger Bierfleisch

Bauernkrapfen

Knoflookcrèmesoep

Runderroulade

Apfelknödel

Alt-Wiener Suppentopf

Montafoner kaassoep

Zuurkoolstrudel

Germknödel

Weense aardappelgoulash

Sauerkrautpuffer

Eiernockerl

Schwammerlgulasch

Buchteln

Maanzaad-Guglhupf

Schupfnudeln met maanzaad

Reisfleisch

Salzburger Nockerln

Osterkranz

Weense goulash

Tiroler Gröstl

Weense Apfelstrudel

Topfenreinkalan

Schlutzkrapfen

Flammkuchen à la Wiesen

Marillenknödel

Kärntner Reindling

Striezel

Spinazie- of daslookknoedels

Waldviertler Mohnzelten

Tafelspitz

Pannonische koolsoep

Krautfleckrl

Gebackene champignons

Frittatensuppe

Backhendlsalat

Pannonische vissoep

Käsespätzle

Pompoen-aardappelstoofpot

Wiener Schnitzel

Lesachtaler
brood

Kaspressknödel
(suppe)

Kaiserschmarren

Linzer Torte

Admonter
Xeis-Burger

Käferbohnensalade