Recepten

Pucher apfelknödel

Goede appeloogst? Nergens verzinnen ze zo veel recepten met appel als in de regio AlfelLand in Oost-Stiermarken, zoals recept uit Puch voor appelknoedels met crème caramel.

Apfelknödel

Apfelknödel

Ingrediënten voor de knoedels

  • 4 zoetzure appels (zoals Elstar of Gala)
  • 8 cl appelbrandewijn (van de appelmannen uit Puch)
  • 4 el hazelnoten, geraspt
  • 4 el paneermeel
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • suiker naar smaak
  • Ei en paneermeel voor paneren
  • olie om te bakken

Ingrediënten voor de crème caramel

  • 250 g kristalsuiker
  • 30 g boter
  • 125 ml appelsap
  • 125 ml sinaasappelsap
  • 4 cl appelbrandewijn (van de appelmannen van Puch)

Bereiding

Snijd de geschilde appels in kleine blokjes en marineer ze met appelbrandewijn. Voeg dan de rest van de ingrediënten en kruiden toe, meng goed en laat ongeveer twee uur in de koelkast staan.

Vorm niet te grote knoedels van het mengsel en wentel ze door losgeklopt ei en paneermeel.

Bak de knoedels in niet te hete olie in ongeveer vijf tot tien minuten rondom goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Karameliseer voor de crème de suiker en boter op een zacht pitje tot het mengsel goudbruin is, blus onmiddellijk af met appelsap en sinaasappelsap en kook kort in tot er een romige saus ontstaat. Breng op smaak met de appelbrandewijn.

Decoreer de zijkant van een bord met enkele lussen van de crème caramel en een paar walnoten. Leg de knoedels in met midden van het bord en bestrooi ze met wat poedersuiker.

Serveer de lauwwarme knoedels desgewenst met wat vruchtencompote en slagroom.

Tips & Weetjes

In heel Oostenrijk worden er per jaar zo’n 140.000 ton appels geoogst. Het ApfelLand in Oost-Stiermarken – met appelstad Puch als centrum –  is het grootste aanbouwgebied voor appelbomen in Oostenrijk, met ook het grootste magazijn voor de opslag van biologisch geteelde appels.

Appels zijn het populairste fruit onder Oostenrijkers. De jaarlijkse consumptie per hoofd van de bevolking ligt rond de 20 kg.

Het meest geliefde Oostenrijkse recept met appels is natuurlijk de Apfelstrudel, maar ook de populaire Kaiserschmarren wordt vaak met appelcompote in plaats van pruimencompote geserveerd.

Niet alleen Oostenrijkse fruitboeren maken graag appelbrand van hun appels




Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Kärntner Kasnudeln
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Risotto van Fisser Imperial gerst
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte