Recepten

Osterkranz

Osterkranz – paaskrans dus – wordt in Oostenrijk traditioneel bij het ontbijt op paaszondag geserveerd. Wij geven twee variaties op een basisrecept voor gistdeeg: Met marsepein en met maanzaad/noten.

Paaskrans met maanzaad en pecannoten

Ingrediënten voor één krans

(Verdubbel de hoeveelheden als je beide kransen wilt maken)

Voor het deeg

• 100 ml melk op kamertemperatuur
• 0,5 tl suiker
• 6 g gedroogd gist(of 18 g verse gist)
• 0,5 el bloem
• 100 ml water
• 30 g olie
• 90 g yoghurt op kamertemperatuur
• 380 g bloem
• 0,5 tl bakpoeder (1,5 gr)
• 4 g zout

Voor de vulling

• 100 g maanzaad (gemalen)
• 100 g walnoten of pecannoten (fijn gehakt)
• 50 g poedersuiker
• 3-4 el melk
Of
• 250 g marsepein (geraspt)

Voor de glazuur

• 125 g poedersuiker
• 2 el water

Bereiding

Roer de gist, suiker en een eetlepel bloem door de melk. Voeg achtereenvolgens water, yoghurt, olie, bakpoeder en tot slot langzaam bloem toe. Doe als laatste het zout erbij en kneed alles ongeveer 5 minuten.

Laat het deeg in een kom rijzen tot minstens twee keer het originele volume. Dat duurt ongeveer een tot anderhalf uur, afhankelijk van de temperatuur in de ruimte.

Roer de gemalen maanzaad, suiker en gemalen noten met de melk tot een smeerbare pasta.

Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid aanrecht of werkblad tot minimaal 50 x 30 cm. Dat bestrooien met bloem lukt het beste (meest gelijkmatig) met hulp van een theezeefje.

Smeer de vulling uit (of strooi de marsepein) tot aan de rand van het uitgerolde deeg en rol dit langs de lange zijde op.

Druk de rol een beetje plat en snij deze vervolgens in de lengte richting in drieën.

Klap elke strook open met de vulling naar boven en vouw de drie stroken tot een vlecht. Snij eventueel overschot aan de einden weg zodat deze goed op elkaar aansluiten.

Leg de vlecht op een bakblik (liefst met bakpapier eronder) rond een omgekeerd rond bakje of doe de vlecht in een voldoende grote bakvorm met een bakje in het midden. Dat bakje zorgt er voor dat de vlecht mooi rond wordt.

Vlecht maken en oprollen

Laat de krans in de vorm nog circa een uur rusten/rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 160 graden.

Bak de krans in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten af. De krans is gaar wanneer je er een spies in kunt steken en er geen deeg meer aan de spies kleeft als je die eruit haalt.

Haal de krans uit de oven en laat hem volledig afkoelen.

Roer de poedersuiker met de twee eetlepels water tot een gladde glazuur en bestrijk de krans hiermee.

Tips & Weetjes

Het is belangrijk dat alle ingrediënten voor het deeg op kamertemperatuur zijn. Als de melk of yoghurt direct uit de koelkast komen, kloppen de tijden niet meer.

De recepten voor Osterkranz of -brot verschillen in Oostenrijk per regio en zelfs huishouden, met als gemeenschappelijke noemer dat het een (al dan niet zoet) gistbrood is. In Stiermarken organiseert de Landwirtschafstkammer Osterbrot-bakcursussen. Ook is er een jaarlijkse wedstrijd (Osterbrotprämierung) onder boerinnen.

In Karinthië eet men met de paasdagen graag een Reindling (ook wel: Reinling), een gistgebak met minimaal rozijnen, kaneel en suiker. Vroeger werd een Reindling in een pan gebakken en had deze geen gat in het midden, maar tegenwoordig wordt gemakshalve meestal een tulbandvorm gebruikt. Ga hier naar ons recept voor Reindling.

Op veel plaatsen in Oostenrijk vindt op paaszondag (of Goede Vrijdag) de zogeheten Fleischweihe plaats. Korven met typisch paaseten, zoals Osterkranz, eieren, Pinzen, Osterschinken en mierikswortel, worden dan in een korf mee naar de kerk gebracht om door de priester te laten zegenen en daarna in familiekring te worden gegeten. Dat heet Weihfleischessen.

Witte Donderdag (de dag van het Laatse Avondmaal) wordt in Oostenrijk vaak Gründonnerstag genoemd (afgeleid van groanen = wenen). In veel Oostenrijkse families komen er dan groene gerechten op tafel, vooral spinazie à la crème met spiegelei (Spinatessen), maar ook wel andere groene groenten.




Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Kärntner Kasnudeln
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Risotto van Fisser Imperial gerst
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte