Recepten

Striezel

Striezel, een zoet, gevlochten brood van gistdeeg, wordt in Oostenrijk vooral tijdens Pasen en Allerheiligen gegeten.

Striezel

Striezel

Ingrediënten voor twee Striezel

  • 500 gram bloem
  • ½ el zout
  • 200 ml melk
  • 50 ml water
  • 25 gram verse gist of 8 gram instant/droge gist
  • 50 gram suiker
  • 50 gram gesmolten boter of olie
  • 1 eidooier
  • 50 gram rozijnen
  • Olie om het bakblik in te vetten
  • 1 eiwit
  • Optioneel: Muisjes, gehakte noten of geschaafde mandelen om te bestrooien

Bereiding

Verwarm de oven voor 200 °C

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de melk tot niet meer dan lichaamstemperatuur (30-37 °C)

Bij verse en droge gist: Brokkel of strooi de gist in een grote kom, giet de warme melk erbij en laat de gist goed oplossen en 5 minuten rusten. Bij instant gist is die rustpauze niet nodig.

Roer eidooier, suiker en gesmolten boter (niet te warm) met een garde goed door de melk.

Meng het zout goed door de bloem en kneed dit samen met het ei-melkmengsel een paar minuten tot een soepel deeg. Voeg de rozijnen na enkele minuten toe.

Laat het deeg afgedekt met een theedoek op een warme plek ongeveer een half uur rijzen. Kneed het nog een keer kort door en laat het opnieuw kort rusten.

Snij het deeg in zes stukken en draai ieder stuk tot een mooi glad balletje. Dat gaat het beste door van je hand een kommetje te maken en daarmee het deeg op het aanrecht rond te draaien tot het glad en is.

Rol telkens drie bolletjes met je vlakke handen uit tot een streng van ongeveer 40 cm. Vlecht de drie strengen in elkaar tot een vlecht.

Leg de vlechten op een ingevet bakblik of een stuk bakpapier, dek ze af met een theedoek laat ze ongeveer een half uur laten rusten.

Verwarm intussen de oven voor op 200 °C  (let op: je bakt dit brood later op 180 graden, maar omdat de oven warmte verliest als je hem open maakt, is de temperatuur bij het voorverwarmen hoger)

Meng het eiwit met een lepel melk en smeer de vlechten hiermee in. Strooi er desgewenst muisjes, gehakte noten of geschaafde amandelen overheen.

Leg de Striezel in de voorverwarmde oven, breng de temperatuur terug naar 180 °C en bak het brood in ongeveer 30 minuten goudbruin. Laat op een rooster afkoelen.

Tips & Weetjes

Striezel is heerlijk met alleen een beetje boter of jam.

Striezel (ook wel Strietzel) kun je onder verschillende namen tegenkomen. In Stiermarken wordt het rondom Pasen gegeten en heet dan Osterpinze. In Duitsland noemen ze het zoete brood een Hefezopf (gistvlecht). Dan heb je ook nog de Allerheiligenstriezel, die met Allerheiligen door de rijken werden verdeeld onder de armen.

In Burgenland speelde de Heiligenstriezel ooit een rol als liefdesgave: jongens kochten hem aan de vooravond van Allerheiligen in winkels om hem de volgende dag als “Verehrerstriezel” mee te nemen naar de door hen aanbeden meisjes.

Vooral in Linz (Opper-Oostenrijk) werd het al dan niet lukken van de Allerheiligenstriezel verbonden met bijgeloof. Als het deeg niet zou rijzen, vreesden de mensen groot ongeluk of zelfs hun eigen dood. Lukte het allemaal wel, dan bracht dit geluk.




Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte