Recepten

Pannonische koolsoep

Deze paprika-koolsoep is een klassieker uit de keuken van het steppenlandschap van de Pannonische laagvlakte rond de Neusiedler See (op de Oostenrijks-Hongaarse grens) in Burgenland.
Pannonische koolsoep

Pannonische koolsoep

Ingrediënten voor 4 personen als hoofdgerecht.

  • 1 plak mager gerookt spek van ca. 0,5 cm, in kleine blokjes gesneden
  • reuzel of ghee
  • 1 ui (fijngesnpperd)
  • 2 tenen knoflook
  • 800 g witte kool, fijngesneden
  • 2 gram zoet paprikapoeder
  • 1 l runderbouillon
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 2 laurierblaadjes
  • Peper
  • 4 merguezworstjes (bij voorkeur van lamsvlees)
  • 1 el bloem
  • Zout
  • Zure room naar smaak

Bereiding

Smelt 1 el  reuzel/ghee in een braadpan en bak hierin de spek, ui en geperste knoflooktenen aan. Voeg de fijngesneden kool toe en bak dit glazig (onder geregeld omroeren). Roer het paprikapoeder erdoorheen en giet de soep op met de runderbouillon. Kruid alles met de laurierbladeren, de komijn en peper en laat dit 20 minuten zachtjes koken.

Snij intussen de merquezworstjes in schijfjes van ongeveer 3-4 cm. Smelt 1 el reuzel/ghee in een koekenpan en bak de worstjes daarin aan tot ze aan alle kanten kleur hebben. Bestuif ze met de bloem en roer goed door. Voeg alles toe aan de soep zodra de bloem bruin begint te kleuren, meng door en kook de soep nog eens 10-15 minuten. Breng op smaak met zout. Serveer de soep desgewenst met een el zure room.

Tips & Weetjes

De Pannonische keuken kent veel Hongaarse invloeden, zoals het gebruik van paprika en knoflook in gerechten.  Probeer ook eens dit recept voor Pannonische vissoep.

Dankzij die paprika is deze verwarmende soep van binnen een ideaal gerecht voor het koude jaargetijde. De soep kan ook prima zonder vlees worden bereid.




Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Kärntner Kasnudeln
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Risotto van Fisser Imperial gerst
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner © Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte