Recepten
Pannonische koolsoep

Pannonische koolsoep
Ingrediënten voor 4 personen als hoofdgerecht.
- 1 plak mager gerookt spek van ca. 0,5 cm, in kleine blokjes gesneden
- reuzel of ghee
- 1 ui (fijngesnpperd)
- 2 tenen knoflook
- 800 g witte kool, fijngesneden
- 2 gram zoet paprikapoeder
- 1 l runderbouillon
- 1 tl komijnzaadjes
- 2 laurierblaadjes
- Peper
- 4 merguezworstjes (bij voorkeur van lamsvlees)
- 1 el bloem
- Zout
- Zure room naar smaak
Bereiding
Smelt 1 el reuzel/ghee in een braadpan en bak hierin de spek, ui en geperste knoflooktenen aan. Voeg de fijngesneden kool toe en bak dit glazig (onder geregeld omroeren). Roer het paprikapoeder erdoorheen en giet de soep op met de runderbouillon. Kruid alles met de laurierbladeren, de komijn en peper en laat dit 20 minuten zachtjes koken.
Snij intussen de merquezworstjes in schijfjes van ongeveer 3-4 cm. Smelt 1 el reuzel/ghee in een koekenpan en bak de worstjes daarin aan tot ze aan alle kanten kleur hebben. Bestuif ze met de bloem en roer goed door. Voeg alles toe aan de soep zodra de bloem bruin begint te kleuren, meng door en kook de soep nog eens 10-15 minuten. Breng op smaak met zout. Serveer de soep desgewenst met een el zure room.
Tips & Weetjes
De Pannonische keuken kent veel Hongaarse invloeden, zoals het gebruik van paprika en knoflook in gerechten. Probeer ook eens dit recept voor Pannonische vissoep.
Dankzij die paprika is deze verwarmende soep van binnen een ideaal gerecht voor het koude jaargetijde. De soep kan ook prima zonder vlees worden bereid.

Alt-Wiener Suppentopf

Montafoner kaassoep

Zuurkoolstrudel

Germknödel

Weense aardappelgoulash

Sauerkrautpuffer

Eiernockerl

Kärntner Kasnudeln

Schwammerlgulasch

Buchteln

Maanzaad-Guglhupf

Schupfnudeln met maanzaad

Reisfleisch

Salzburger Nockerln

Osterkranz

Weense goulash

Tiroler Gröstl

Weense Apfelstrudel

Topfenreinkalan

Schlutzkrapfen

Flammkuchen à la Wiesen

Gerst uit Tirol

Marillenknödel

Kärntner Reindling

Striezel

Spinazie- of daslookknoedels

Waldviertler Mohnzelten

Tafelspitz

Pannonische koolsoep

Krautfleckrl

Gebackene champignons

Frittatensuppe

Backhendlsalat

Pannonische vissoep

Käsespätzle

Pompoen-aardappelstoofpot

Wiener Schnitzel

Lesachtaler
brood

Kaspressknödel
(suppe)

Kaiserschmarren

Linzer Torte

Admonter
Xeis-Burger

Käferbohnensalade

Sachtertorte