Recepten

Linzer Torte

De beroemde Linzer Torte, vernoemd naar de hoofdstad van Opper-Oostenrijk, is een echte vakantieklassieker. In 2005 werd in de bibliotheek van de beroemde abdij van Admont (Stiermarken) een recept voor Linzer Torte uit 1653 ontdekt. Wij geven hier dit klasieke recept.

Ingrediënten
  • 420 gr. boter
  • 9 eidooiers
  • 280 gram gemalen amandelen
  • 280 gram suiker
  • 35 gram kaneel
  • 400 gram bloem
Voor de schuimlaag
  • 4 eiwitten
  • 200 gram suiker
Bereiding

Roer de boter op kamertemperatuur in een diepe mengkom net zo lang tot ze schuimig wordt en meng de eidooiers en een voor een doorheen. Voeg de gemalen amandelen, suiker en kaneel toe en laat het deeg rusten. Roer tenslotte de bloem erdoorheen. Verdeel twee derde van de massa over twee kleine springvormen (de bodem moet zo dik zijn als het lemmet van een mes) en bekleedt ook de rand met een laag deeg. Bestrijk elke taartbodem met aalbessenjam (met pitjes). Rol de rest van het deeg, snij hier met een rad stroken uit en leg deze als een traliewerk over de taart. Bak de taart op 180 graden in de oven.

Sla vlak voor het einde van de baktijd vier eiwitten tot schuim, roer de suiker hier langzaam doorheen, verdeel het schuim over de taart en bestrooi dit met een beetje poedersuiker. Zet de taart meteen terug in de oven en bak hem nog 15 minuten bij dalende temperatuur.

Tips & Weetjes
  • Een Linzer torte kun je zeker drie weken bewaren op een koele plek. Bewaar de afgekoelde taart ingepakt in aluminiumfolie; dan trekken de smaken nog beter in.
  • Lees hier meer over de geschiedenis van de Linzer Torte.
© Slowfoodtravel, Hummer