Recepten
Weense aardappelgoulash
Een klassieker uit de Weense keuken – en vroeger een armeluismaaltijd – is het eenpansgerecht Weense aardappelgoulash, al dan niet vegetarisch.

Aardappelgoulash
Ingrediënten
- 800 g kruimige aardappels
- 500 ml groente- of runderbouillon
- 40 g geklaarde boter of ghee
- 200 g witte uien, fijn gesnipperd
- 20 g zoete paprikapoeder (edelsüß)
- 2 tenen knoflook, fijn gesneden
- 1 el karwijzaad
- 1 tl majoraan
- 2 laurierblaadjes
- 1 el neutrale azijn
- 2 el zure room
- Zout, peper
- Peterselie, fijngehakt, om te garneren
Bereiding
Schil de aardappels en snij ze in hapklare stukjes. Braad de gesnipperde uien in een stoofpan in de boter aan, voeg het paprikapoeder toe, bak nog een tijd door en blus af met azijn.
Voeg vervolgens de bouillon toe. Breng aan de kook. Doe de aardappelstukjes erbij met de knoflook, karwijzaad, majoraan, laurier, en peper en zout. Laat alles op een zacht pitje langzaam stoven tot de aardappels gaar zijn en de goulash (dankzij het zetmeel in de aardappels) smeuïg begint te worden.
Roer de zure room en vlak voor het opdienen doorheen en bestrooi de goulash met de fijngehakte peterselie.
Tips & Weetjes
- De originele Erdäpfelgulasch Wiener Art is een licht, vegetarisch gerecht. Wie het met vlees wil klaarmaken, kan gebakken spekjes of worst toevoegen. In Oostenrijk is dat vaak Debreziner-worst (een gedroogde varkensworst met veel paprika), maar rookworst of knakworst in plakken gesneden zijn een prima alternatief. Liever de klassieke goulash met rundvlees? Klik hier voor het recept.
- Je kunt dit gerecht gerust een dag van te voren maken. Sterker nog: Opgewarmd smaakt goulash eigenlijk nog beter, omdat door herhaald opwarmen de aroma’s nog beter tot hun recht komen en de goulash bovendien steeds smeuïger.

Spitzbuben

Salzburger Bierfleisch

Bauernkrapfen

Knoflookcrèmesoep

Runderroulade

Apfelknödel

Alt-Wiener Suppentopf

Montafoner kaassoep

Zuurkoolstrudel

Germknödel

Weense aardappelgoulash

Sauerkrautpuffer

Eiernockerl

Schwammerlgulasch

Buchteln

Maanzaad-Guglhupf

Schupfnudeln met maanzaad

Reisfleisch

Salzburger Nockerln

Osterkranz

Weense goulash

Tiroler Gröstl

Weense Apfelstrudel

Topfenreinkalan

Schlutzkrapfen

Flammkuchen à la Wiesen

Marillenknödel

Kärntner Reindling

Striezel

Spinazie- of daslookknoedels

Waldviertler Mohnzelten

Tafelspitz

Pannonische koolsoep

Krautfleckrl

Gebackene champignons

Frittatensuppe

Backhendlsalat

Pannonische vissoep

Käsespätzle

Pompoen-aardappelstoofpot

Wiener Schnitzel

Lesachtaler
brood

Kaspressknödel
(suppe)

Kaiserschmarren

Linzer Torte

Admonter
Xeis-Burger

Käferbohnensalade