Recepten

 Eiernockerl

Weinig tijd om te koken? Eiernockerl – een eenvoudig en populair gerecht uit de Weense keuken – staan in een mum van tijd op tafel. Lekker vegetarisch!

Eiernockerl

Eiernockerl

Ingrediënten

Voor de Nockerl
  • 300 g bloem
  • 3 eieren (losgeklopt)
  • 150 ml melk
  • 1 snufje peper
  • 50 g boter (gesmolten)
  • 1 snufje zout
  • 1 scheutje water
Voor de afwerking
  • 1 theelepel zout voor het kookwater
  • 3 eieren
  • Peper, zout en nootmuskaat naar smaak
  • 1 handvol bieslook om te garneren
  • 1 handvol peterselie
  • 1 scheutje olie of boter

Meng voor de Nockerl-deeg de melk goed met een scheutje water, het zout, de gesmolten boter en de 3 losgeklopte eieren. Voeg de bloem toe en roer tot er een romig deegmengsel ontstaat. Als het deeg te vloeibaar of te stevig is, kunt je naar wens wat bloem of melk toevoegen.

Breng nu een pan water met zout aan de kook en druk het deeg door een zeef (of Spätzle-pers of puree-knijper) in het kokende water. Kook de Nockerl tot ze boven komen drijven, na circa 5 à 10 minuten.

Giet de gekookte Nockerl af en spoel ze onder koud water om te voorkomen dat ze vastplakken.

Verhit nu wat boter in een pan en gooi de Nockerl erin. Klop de resterende 3 eieren los met peper, zout en nootmuskaat en giet ze over de Nockerl in de pan. Breng op smaak een deel van de verse kruiden en eventueel nog wat extra zout en peper. Roer alles goed door in de hete pan totdat de dooiers gestold en lichtbruin van kleur zijn. Bestrooi met de rest van de bieslook en/of peterselie.

Lekker met een groene salade en een glas bier.

Tips & Weetjes

  • Liever een wat hartiger variant? Bak dan eerst wat spekjes uit in de pan voordat je de Nockerl en eieren toevoegt of roer op het laatst wat gebakken sjalotjes door de Eiernockerl.
  • Als alternatief voor melk kun je het deeg ook bereiden met zure room.
  • Volgens een enquête van het dagblad Heute uit 2010 staan Eiernockerln in de top-tien van populairste hoofdgerechten bij Oostenrijkers.




Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte








Recepten

 Eiernockerl

Weinig tijd om te koken? Eiernockerl – een eenvoudig en populair gerecht uit de Weense keuken – staan in een mum van tijd op tafel. Lekker vegetarisch!

Eiernockerl

Eiernockerl

Ingrediënten

Voor de Nockerl
  • 300 g bloem
  • 3 eieren (losgeklopt)
  • 150 ml melk
  • 1 snufje peper
  • 50 g boter (gesmolten)
  • 1 snufje zout
  • Desgewenst een snufje nootmuskaat
  • 1 scheutje water
Voor de afwerking
  • 1 theelepel zout voor het kookwater
  • 3 losgeklopte eieren
  • 1 handvol bieslook om te garneren
  • 1 handvol peterselie
  • 1 scheutje olie of boter

Meng voor de Nockerl-deeg de melk goed met een scheutje water, het zout (en de nootmuskaat), de gesmolten boter en de 3 losgeklopte eieren. Voeg de bloem toe en roer tot er een romig deegmengsel ontstaat. Als het deeg te vloeibaar of te stevig is, kunt je naar wens wat bloem of melk toevoegen.

Breng nu een pan water met zout aan de kook en druk het deeg door een zeef (of Spätzle-pers of puree-knijper) in het kokende water. Kook de Nockerl tot ze boven komen drijven, na circa 5 à 10 minuten.

Giet de gekookte Nockerl af en spoel ze onder koud water om te voorkomen dat ze vastplakken.

Verhit nu wat boter in een pan en gooi de Nockerl erin. Klop de resterende 3 eieren los en giet ze over de Nockerl in de pan, breng op smaak met zout en peper en een deel van de verse kruiden, roer alles goed door in de hete pan totdat de dooiers gestold en lichtbruin van kleur zijn. Bestrooi met wat bieslook en/of peterselie.

Lekker met een groene salade en een glas bier.

Tips & Weetjes

  • Liever een wat hartiger variant? Bak dan eerst wat spekjes uit in de pan voordat je de Nockerl en eieren toevoegt of roer op het laatst wat gebakken sjalotjes door de Eiernockerl.
  • Als alternatief voor melk kun je het deeg ook bereiden met zure room.
  • Volgens een enquête van het dagblad Heute uit 2010 staan Eiernockerln in de top-tien van populairste hoofdgerechten bij Oostenrijkers.