Recepten
Kaspressknödel
Kaspressknödel, een specialiteit uit West-Oostenrijk, vind je in bijna elke berghut – vaak als bijlage in de soep. Het hartige bergmenu is gemakkelijk zelf te maken.

Kaspressknödelsuppe
Ingrediënten voor vier personen
- 500 g vastkokende aardappels, in de schil gekookt
- 200 g Topfen (dikke kwark die je maakt door ongeveer 500 g kwark acht uur te laten uitlekken in een zeef met daarin kaasdoek of een natte theedoek).
- 300 g pittige bergkaas, geraspt
- 1 fijngesneden uit
- Zout
- 2-4 el bloem
- Bieslook
- Boter en olie om te bakken
- 1 l groente- of runderbouillon
Bereiding
Laat de aardappels afkoelen, schil ze en rasp ze grof. Voeg de uitgelekte kwart toe en daarna de ui en de geraspste kaas, het zout en de bloem en kneed alles tot een stevig deeg. Maak je handen vochtig en vorm daarmee kleine balletjes die je vervolgens platdrukt. Bak deze in een mengsel van olie en boter aan beide kanten goudbruin. Verwarm intussen de bouillon. Leg per persoon een of twee knoedels in een bord en giet de bouillon eroverheen.
Tips & Weetjes
Kaspressknödel worden behalve met aardappels ook wel gemaakt met Knödelbrot (gedroogde stukjes witbrood). Vaak worden ze geserveerd in een heldere (runder)bouillon of gegeten met een eenvoudige groene salade of zuurkool.
In Oostenrijk wordt per regio een andere kaas gebruikt, zoals bergkaas of Graukäse in Tirol, bierkaas in Salzburg of Sura Kees in Vorarlberg.
Maak gerust wat meer knoedels in één keer. Je kunt ze namelijk prima invriezen. Wikkel ze dan wel individueel in wat huishoud- of aluminiumfolie, zodat ze in de vriezer niet tegen elkaar plakken. De ontdooide Kaspressknödel zijn vooral geschikt om in de soep te serveren. Warm ze samen met de bouillon langzaam op.

Spitzbuben

Salzburger Bierfleisch

Bauernkrapfen

Knoflookcrèmesoep

Runderroulade

Apfelknödel

Alt-Wiener Suppentopf

Montafoner kaassoep

Zuurkoolstrudel

Germknödel

Weense aardappelgoulash

Sauerkrautpuffer

Eiernockerl

Schwammerlgulasch

Buchteln

Maanzaad-Guglhupf

Schupfnudeln met maanzaad

Reisfleisch

Salzburger Nockerln

Osterkranz

Weense goulash

Tiroler Gröstl

Weense Apfelstrudel

Topfenreinkalan

Schlutzkrapfen

Flammkuchen à la Wiesen

Marillenknödel

Kärntner Reindling

Striezel

Spinazie- of daslookknoedels

Waldviertler Mohnzelten

Tafelspitz

Pannonische koolsoep

Krautfleckrl

Gebackene champignons

Frittatensuppe

Backhendlsalat

Pannonische vissoep

Käsespätzle

Pompoen-aardappelstoofpot

Wiener Schnitzel

Lesachtaler
brood

Kaspressknödel
(suppe)

Kaiserschmarren

Linzer Torte

Admonter
Xeis-Burger

Käferbohnensalade