Recepten

Kaspressknödel

Kaspressknödel, een specialiteit uit West-Oostenrijk, vind je in bijna elke berghut – vaak als bijlage in de soep. Het hartige bergmenu is gemakkelijk zelf te maken.

Kaspressknödelsuppe

Kaspressknödelsuppe

Ingrediënten voor vier personen

  • 500  g vastkokende aardappels, in de schil gekookt
  • 200 g Topfen (dikke kwark die je maakt door ongeveer 500 g kwark acht uur te laten uitlekken in een zeef met daarin kaasdoek of een natte theedoek).
  • 300 g pittige bergkaas, geraspt
  • 1 fijngesneden uit
  • Zout
  • 2-4 el bloem
  • Bieslook
  • Boter en olie om te bakken
  • 1 l groente- of runderbouillon

Bereiding

Laat de aardappels afkoelen, schil ze en rasp ze grof. Voeg de uitgelekte kwart toe en daarna de ui en de geraspste kaas, het zout en de bloem en kneed alles tot een stevig deeg. Maak je handen vochtig en vorm daarmee kleine balletjes die je vervolgens platdrukt. Bak deze in een mengsel van olie en boter aan beide kanten goudbruin. Verwarm intussen de bouillon. Leg per persoon een of twee knoedels in een bord en giet de bouillon eroverheen.

Tips & Weetjes

Kaspressknödel worden behalve met aardappels ook wel gemaakt met Knödelbrot (gedroogde stukjes witbrood). Vaak worden ze geserveerd in een heldere (runder)bouillon of gegeten met een eenvoudige groene salade of zuurkool.

In Oostenrijk wordt per regio een andere kaas gebruikt, zoals bergkaas of Graukäse in Tirol, bierkaas in Salzburg of Sura Kees in Vorarlberg.

Maak gerust wat meer knoedels in één keer. Je kunt ze namelijk prima invriezen. Wikkel ze dan wel individueel in wat huishoud- of aluminiumfolie, zodat ze in de vriezer niet tegen elkaar plakken. De ontdooide Kaspressknödel zijn vooral geschikt om in de soep te serveren. Warm ze samen met de bouillon langzaam op.




Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte