Recepten

Guglhupf met maanzaad

Een Guglhupf is in feite niets anders dan onze tulband. Wat deze variant typisch Oostenrijks maakt is de bereiding met maanzaad.

Maanzaad-Guglhupf

Maanzaad-Guglhupf

Ingrediënten

  • 45 g noten
  • 90 g gemalen maanzaad
  • 90 g boter
  • 90 g suiker
  • 3 eidooiers
  • 4 eiwitten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160°C.

Klop het eiwit tot het stijf is. Sla de eidooiers met de suiker tot een schuimige massa. Meng de gesmolten boter erdoor, voeg de noten en het maanzaad toe en spatel de opgeklopte eiwitten erdoor.

Het recept is genoeg voor een grote tulbandvorm, maar de hoeveelheid is ook genoeg voor een 12-er mini-tulbandvorm. Dan kun je het als ‘koekje’ bij de koffie of als individueel dessert serveren, bijvoorbeeld met wat slagroom en vruchten.  De mini-tulbandjes hebben uiteraard minder tijd in de oven nodig. Dus:

Vul de grote Guglhupf en bak deze ongeveer 1 uur.

Of:

Vul de mini-Guglhupf-vorm en bak deze 15 tot 20 minuten.

Voor beide vormen geldt: De tulband is klaar als de bovenkant goudbruin is en er geen deeg blijft plakken aan een (saté-)prikker die je in het midden van de cake steekt.

Tips & Weetjes

In Duitsland en Oostenrijk wordt een traditionele Gugelhupf  gemaakt van gistdeeg. Daardoor lijkt hij wat meer op zoet brood dan op een cake zoals wij die kennen. Vaak worden er ook (in alcohol) gewelde rozijnen door het deeg gedaan.  Met name in Oostenrijk is Gugelhupf echter niet alleen de naam voor een specifiek deeg maar ook voor de karakteristieke vorm ervan, en zijn er dus ook veel cake-recepten – zoals onze variant met maanzaad.

‘Guglhupf’ was ook een cabaretprogramma op de Oostenrijkse radiozender Ö1, op zondagochtenden uitgezonden van 1978 tot 2009. Daarnaast is Gugelhupf – vanwege de ronde vorm – de bijnaam voor de Weense ronde Narrenturm, een krankzinnigengesticht gebouwd onder Joseph II, nu in gebruik als pathologiemuseum.

Maanzaad (Mohn) wordt in de Oostenrijkse keuken in grote hoeveelheden gebruikt, zowel in zoete als hartige gerechten. In het Waldviertel (Neder-Oostenrijk) wordt al vanaf de 13e eeuw Graumohn (grijs maanzaad) verbouwd. Meer informatie over deze delicatesse  (en een webcam met zicht op de papavervelden): waldviertlergraumohn.at

Van je vakantie in Oostenrijk een pak maanzaad meegenomen? Probeer dan ook onze recepten voor Waldviertler Mohnzelten, een soort gevulde koeken, en ons recept voor Schupfnudeln met maanzaad.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Kärntner Kasnudeln
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte