Recepten

Käsespätzle

Spätzle (Spatzln in Tirol, Knöpfle in Vorarlberg) zijn langwerpige verse pastasliertjes die je behalve in Oostenrijk ook tegenkomt in Zuid-Duitsland, Zwitserland en de Elzass. Het kleverige, vloeibare deeg wordt met door een speciale pers direct in kokend water gedruppeld. Voor de bekendste variant, Käsespätzle, worden de Spätzle vermengd met kaas en (al dan niet in een oven) samen verhit tot de kaas is gesmolten. Het gerecht wordt traditioneel geserveerd met gefrituurde uienringen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g. bloem (gezeefd)
  • 3 eieren
  • 3 eidooiers
  • 2 dl melk
  • 3 el olie
  • Zout
  • 150 g pittige bergkaas
  • 1 ui in dunne ringen
  • Olie om te frituren

Ook nodig

Spätzle-pers of pureeknijper (gebruik dan de schijf met de grofste gaten)

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden.

Vermeng de bloem, eieren, melk, olie en zout tot een glad deeg. Breng in een grote pan water aan de kook, voeg zout toe en laat het deeg in sliertjes door een Spätzle-pers (alternatief is een pureeknijper) in het water vallen terwijl je blijft roeren (zodat het deeg niet aan elkaar plakt en klompen vormt). Haal de Spätzle-sliertjes met de schuimspaan uit het water zodra ze boven komen drijven (na 2 à 3 minuten), spoel af met koud water en laat uitlekken in een vergiet. Herhaal dit tot al het deeg op is.
Verhit olie in een frituur- of koekenpan, bestrooi de uienringen met wat bloem en bak ze op circa 180 graden goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Vet een ovenschaal (of meerdere eenpersoonsschaaltjes) in met boter. Vermeng de Spätzle met de kaas, breng op smaak met zout en peper, vul de ovenschaal hiermee en zet deze de voorverwarmde oven (180 graden) tot ze een mooi goudbruin korstje hebben gekregen (circa 20 minuten). Haal ze uit de oven en dien de Spätzle op met de uienringen en wat bieslook.

Tip:
Wil je deze gemakkelijke pasta vaker maken? Dan loont het om bij een bezoek aan Duitsland of Oostenrijk een Spätzlepers aan te schaffen. Ze zijn voor niet al te veel geld te koop bij grote supermarkten of kookwinkels.

Tip:
De hoeveelheden in dit gerecht zijn ruim genoeg voor vier personen, maar de ingrediënten zijn niet gemakkelijk te halveren. Voor twee personen gebruiken wij de volgende hoeveelheden:
Als hoofdgerecht zonder bijlagen:
333 g meel, 2 eieren, 2 eidooiers, 133 ml melk, 2 el olie, 100 g kaas
Als hoofdgerecht met bijlage (zoals salade) en/of voorafje (zoals soep):
167 g bloem, 1 ei, 1 eidooier, 67 ml melk, 1 el olie, 50 g kaas

© Slowfoodtravel, Hummer
© ORF