Recepten
Käsespätzle

Käsespätzle
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 g. bloem (gezeefd)
- 3 eieren
- 3 eidooiers
- 2 dl melk
- 3 el olie
- Zout
- 150 g pittige bergkaas
- 1 ui in dunne ringen
- Olie om te frituren
Ook nodig
Spätzle-pers of pureeknijper (gebruik dan de schijf met de grofste gaten)
Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden.
Vermeng de bloem, eieren, melk, olie en zout tot een glad deeg. Breng in een grote pan water aan de kook, voeg zout toe en laat het deeg in sliertjes door een Spätzle-pers (alternatief is een pureeknijper) in het water vallen terwijl je blijft roeren (zodat het deeg niet aan elkaar plakt en klompen vormt). Haal de Spätzle-sliertjes met de schuimspaan uit het water zodra ze boven komen drijven (na 2 à 3 minuten), spoel af met koud water en laat uitlekken in een vergiet. Herhaal dit tot al het deeg op is.
Verhit olie in een frituur- of koekenpan, bestrooi de uienringen met wat bloem en bak ze op circa 180 graden goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Vet een ovenschaal (of meerdere eenpersoonsschaaltjes) in met boter. Vermeng de Spätzle met de kaas, breng op smaak met zout en peper, vul de ovenschaal hiermee en zet deze de voorverwarmde oven (180 graden) tot ze een mooi goudbruin korstje hebben gekregen (circa 20 minuten). Haal ze uit de oven en dien de Spätzle op met de uienringen en wat bieslook.
Tip & Weetjes
- Wil je deze gemakkelijke pasta vaker maken? Dan loont het om bij een bezoek aan Duitsland of Oostenrijk een Spätzlepers aan te schaffen. Ze zijn voor niet al te veel geld te koop bij grote supermarkten of kookwinkels.
- Geen zin om zelf Spätzle te maken? Supermarkten in Duitsland en Oostenrijk verkopen ook gedroogde Spätzle (in het pastaschap).
- De hoeveelheden in dit gerecht zijn ruim genoeg voor vier personen, maar de ingrediënten zijn niet gemakkelijk te halveren. Voor twee personen gebruiken wij de volgende hoeveelheden:Als hoofdgerecht zonder bijlagen:
333 g meel, 2 eieren, 2 eidooiers, 133 ml melk, 2 el olie, 100 g kaas
Als hoofdgerecht met bijlage (zoals salade) en/of voorafje (zoals soep):
167 g bloem, 1 ei, 1 eidooier, 67 ml melk, 1 el olie, 50 g kaas

Spitzbuben

Salzburger Bierfleisch

Bauernkrapfen

Knoflookcrèmesoep

Runderroulade

Apfelknödel

Alt-Wiener Suppentopf

Montafoner kaassoep

Zuurkoolstrudel

Germknödel

Weense aardappelgoulash

Sauerkrautpuffer

Eiernockerl

Kärntner Kasnudeln

Schwammerlgulasch

Buchteln

Maanzaad-Guglhupf

Schupfnudeln met maanzaad

Reisfleisch

Salzburger Nockerln

Osterkranz

Weense goulash

Tiroler Gröstl

Weense Apfelstrudel

Topfenreinkalan

Schlutzkrapfen

Flammkuchen à la Wiesen

Gerst uit Tirol

Marillenknödel

Kärntner Reindling

Striezel

Spinazie- of daslookknoedels

Waldviertler Mohnzelten

Tafelspitz

Pannonische koolsoep

Krautfleckrl

Gebackene champignons

Frittatensuppe

Backhendlsalat

Pannonische vissoep

Käsespätzle

Pompoen-aardappelstoofpot

Wiener Schnitzel

Lesachtaler
brood

Kaspressknödel
(suppe)

Kaiserschmarren

Linzer Torte

Admonter
Xeis-Burger

Käferbohnensalade

Sachtertorte