Recepten

Käsespätzle

Spätzle (Spatzln in Tirol, Knöpfle in Vorarlberg) zijn langwerpige pastasliertjes die je behalve in Oostenrijk ook tegenkomt in Zuid-Duitsland, Zwitserland en de Elzass. Het kleverige, vloeibare deeg wordt met door een speciale pers direct in kokend water gedruppeld. Voor de bekendste variant, Käsespätzle, worden de Spätzle vermengd met kaas en (al dan niet in een oven) samen verhit tot de kaas is gesmolten.
Käsespätzle

Käsespätzle

Ingrediënten voor 4 personen
  • 500 g. bloem (gezeefd)
  • 3 eieren
  • 3 eidooiers
  • 2 dl melk
  • 3 el olie
  • Zout
  • 150 g pittige bergkaas
  • 1 ui in dunne ringen
  • Olie om te frituren
Ook nodig

Spätzle-pers of pureeknijper (gebruik dan de schijf met de grofste gaten)

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden.

Vermeng de bloem, eieren, melk, olie en zout tot een glad deeg. Breng in een grote pan water aan de kook, voeg zout toe en laat het deeg in sliertjes door een Spätzle-pers (alternatief is een pureeknijper) in het water vallen terwijl je blijft roeren (zodat het deeg niet aan elkaar plakt en klompen vormt). Haal de Spätzle-sliertjes met de schuimspaan uit het water zodra ze boven komen drijven (na 2 à 3 minuten), spoel af met koud water en laat uitlekken in een vergiet. Herhaal dit tot al het deeg op is.
Verhit olie in een frituur- of koekenpan, bestrooi de uienringen met wat bloem en bak ze op circa 180 graden goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Vet een ovenschaal (of meerdere eenpersoonsschaaltjes) in met boter. Vermeng de Spätzle met de kaas, breng op smaak met zout en peper, vul de ovenschaal hiermee en zet deze de voorverwarmde oven (180 graden) tot ze een mooi goudbruin korstje hebben gekregen (circa 20 minuten). Haal ze uit de oven en dien de Spätzle op met de uienringen en wat bieslook.

Tip & Weetjes
  • Wil je deze gemakkelijke pasta vaker maken? Dan loont het om bij een bezoek aan Duitsland of Oostenrijk een Spätzlepers aan te schaffen. Ze zijn voor niet al te veel geld te koop bij grote supermarkten of kookwinkels.
  • Geen zin om zelf Spätzle te maken? Supermarkten in Duitsland en Oostenrijk verkopen ook gedroogde Spätzle (in het pastaschap).
  • De hoeveelheden in dit gerecht zijn ruim genoeg voor vier personen, maar de ingrediënten zijn niet gemakkelijk te halveren. Voor twee personen gebruiken wij de volgende hoeveelheden:Als hoofdgerecht zonder bijlagen:
    333 g meel, 2 eieren, 2 eidooiers, 133 ml melk, 2 el olie, 100 g kaas
    Als hoofdgerecht met bijlage (zoals salade) en/of voorafje (zoals soep):
    167 g bloem, 1 ei, 1 eidooier, 67 ml melk, 1 el olie, 50 g kaas




Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Kärntner Kasnudeln
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Risotto van Fisser Imperial gerst
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner © Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte