Recepten
Spitzbuben
In Oostenrijk is het de gewoonte om lang voor de kerst (vaak vanaf het begin van de adventtijd) te beginnen met het bakken van Weihnachtsgebäck. De meeste kerstkoekjes zijn prima houdbaar. Dat geldt ook voor deze Spitzbuben: Twee boterkoekjes met een laag jam ertussen.

Spitzbuben
Ingrediënten voor 35 à 40 koekjes
Voor het deeg
- 200 g boter
- 100 g poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eierdooiers
- 100 g gemalen amandelen
- 200 g bloem
Vulling en decoratie
- Poedersuiker voor het bestuiven
- 100 g vruchtengelei
- 1 theelepel citroensap
Bereiding
Meng alle ingrediënten voor het deeg snel door elkaar en laat het in folie 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bekleed bakplaten met bakpapier.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van ongeveer 3 mm.
Gebruik uitsteekvormpjes om cirkels uit het deeg te snijden. Verdeel de koekjes in twee delen en steek bij de ene helft in ieder koekje een vingerdik rond gat uit (bijvoorbeeld met hulp van een appelboor).
Leg de koekjes op het bakpapier en bak ze ongeveer 8 tot 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal ze daarna meteen met het papier van de bakplaat en laat ze helemaal afkoelen.
Bestuif de koekjes met het gat met poedersuiker. Bestrijk de hele cirkels met de gelei en zet beide deeghelften in elkaar.
De koekjes krijgen hun beste smaak na ongeveer 1 week. Bewaar ze in een luchtdicht blik, waarbij je de afzonderlijke lagen scheidt met bakpapier.
Tips & Weetjes
- Spitzbube is Duits voor kleine crimineel/oplichter. Als bijvoeglijk naamwoord betekent het “scherp” “slim, scherpzinnig, sluw”. Als naam voor de koekjes is Spitzbube voor het eerst gedocumenteerd in de 19e eeuw. De exacte oorsprong is niet duidelijk. Een mogelijke verklaring is dat de vorm van de koekjes werd geassocieerd met het oog van een schurk. Het gat in het midden van het bovenste deel van het koekje laat de jam doorschijnen, net als een oog.
- Veel mensen in Oostenrijk geven elkaar op Kerstavond zelfgebakken koekjes. Elke familie heeft wel een eigen specialiteit of favoriet recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Vaak worden de koekjes trouwens ook in familieverband gebakken, zodat het in de keuken een gezellige drukte is.
- Een officieel verschil tussen Weihnachtsgebäck en overige koekjes is er niet. Dat bepaalde koekjes en gebak van oudsher met de kerstperiode worden geassocieerd, heeft ermee te maken dat hun vorm (zoals ster, klok of halve maan) en/of de gebruikte specerijen nu eenmaal goed bij die tijd van het jaar passen.

Spitzbuben

Salzburger Bierfleisch

Bauernkrapfen

Knoflookcrèmesoep

Runderroulade

Apfelknödel

Alt-Wiener Suppentopf

Montafoner kaassoep

Zuurkoolstrudel

Germknödel

Weense aardappelgoulash

Sauerkrautpuffer

Eiernockerl

Schwammerlgulasch

Buchteln

Maanzaad-Guglhupf

Schupfnudeln met maanzaad

Reisfleisch

Salzburger Nockerln

Osterkranz

Weense goulash

Tiroler Gröstl

Weense Apfelstrudel

Topfenreinkalan

Schlutzkrapfen

Flammkuchen à la Wiesen

Marillenknödel

Kärntner Reindling

Striezel

Spinazie- of daslookknoedels

Waldviertler Mohnzelten

Tafelspitz

Pannonische koolsoep

Krautfleckrl

Gebackene champignons

Frittatensuppe

Backhendlsalat

Pannonische vissoep

Käsespätzle

Pompoen-aardappelstoofpot

Wiener Schnitzel

Lesachtaler
brood

Kaspressknödel
(suppe)

Kaiserschmarren

Linzer Torte

Admonter
Xeis-Burger

Käferbohnensalade