Recepten

Waldviertler Mohnzelten

Waldviertler Mohnzelten, een soort gevulde koek met maanzaad, waren vroeger een vast bestanddeel van de boerenkeuken. De platte koeken zijn makkelijk zelf te maken.

Mohnzelten

Mohnzelten

Ingrediënten voor 8 gevulde koeken.

Deeg:
  • 250 g tarwebloem
  • 175 g kruimige aardappels
  • 100 g zachte boter
  • 1/2 ei (geklutst). Met de andere helft van het geklutste ei bestrijk je de koeken voordat ze de oven ingaan.
  • 1 snuf zout
Vulling:
  • 35 g boter
  • 75 ml melk
  • 50 g fijne poedersuiker
  • 1/2 pakje vanillesuiker of een beetje geraspte tonkaboom
  • 150 g maanzaad (grijs of blauw), vers gemalen
  • snufje kaneel
  • 25 ml rum

Bereiding

Kook de aardappels in de schil, schil ze en druk ze als ze nog warm zijn door een aardappelpers (of rasp ze grof).

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Breng voor de vulling de melk, boter, suiker en vanillesuiker/tonkaboom aan de kook, meng het maanzaad er doorheen, voeg de rum toe en laat de massa afkoelen.

Kneed voor het deeg meel, aardappels, boter, ei en zout tot een glad deeg . Maak er een langwerpige rol van en snijd deze in 8 vingerdikke plakken.

Vorm uit de vulling 8 ronde kogels en omwikkel elke kogel volledig met een plak deeg. Leg de deegkogels met de naad naar beneden op het bakblik en druk ze voorzichtig plat. Bestrijk de maanzaadkoeken met losgeklopt ei, prik het deeg met een vork op meerdere plekken in en bak de maanzaadkoeken in 20-30 minuten in de oven goudbruin.

Serveer de heerlijke maanzaadkoeken bij voorkeur lauwwarm.

Tips & Weetjes

Maanzaadkoeken kun je prima invriezen. Warm ze na het ontdooien nog even op in de oven en magnetron en ze smaken weer als vers.

Het woord Zelten komt uit het Germaans en betekent ‘platte koek.’

Er bestaan wereldwijd heel veel soorten maanzaad. Maanzaadjes zijn te koop  in de kleuren wit, blauw, blauwzwart en grijs. In het Waldviertel (Neder-Oostenrijk) wordt al vanaf de 13e eeuw grijze Graumohn (grijs maanzaad) verbouwd. Meer informatie over Waldviertler Graumohn (en een webcam met zicht op de papavervelden): waldviertlergraumohn.at

Oostenrijk heeft z’n eigen maanzaaddorp: Armschlag in het Waldviertel. Al dertig jaar worden hier het hele jaar door allerlei activiteiten rondom maanzaad georganiseerd. Ook is er een Mohngarten met circa dertig soorten siermaanzaad (bloeitijd vooral juni/juli), rijdt er een Mohnexpress door de maanzaadvelden rondom het dorp en kun je allerlei (producten van) maanzaad of bijvoorbeeld een maanzaadmolen kopen in de boerenwinkel. mohndorf.at

Geur en smaak van maanzaad komen veel beter tot hun recht door de zaadjes fijn te stampen in een vijzel of te malen. Dat kan met een koffiemolen of met een speciale graanmolen op de keukenmachine. Maanzaadmolens, eveneens  geschikt zijn voor het malen van andere granen en zaden (zoals lijnzaad), zijn ook te koop.




Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte