Recepten

Salzburger Nockerln

Salzburger Nockerln horen bij Salzburg zoals Mozart of de Salzburger Festspiele. De drie imposante piramides van suikerschuim, goudbruin gebakken, symboliseren de drie Salzburger huisbergen: Mönchsberg, Kapuzinerberg en Gaisberg.

Salzburgburger Nockerl

Salzburgburger Nockerl

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Een beetje zachte boter (voor de ovenschaal)
  • 1 el vanillesuiker
  • Ca. 6 el melk
  • 5 eiwitten (groot, op kamertemperatuur)
  • Snufje zout
  • 4 el. kristalsuiker
  • 3 eidooiers (groot, op kamertemperatuur)
  • Rasp van 1/2 citroen
  • 3 eetlepels bloem
  • Poedersuiker om te bestrooien

Bereiding

Vet een ovale ovenschaal (ongeveer 15×20 cm) in met de zachte boter, strooi de vanillesuiker erover, giet er de melk erbij en zet de schaal in de voorverwarmde oven (200 graden hete lucht).

Klop 5 eiwitten met het zout en de kristalsuiker tot een luchtig schuim. Je kunt hiervoor een mixer gebruiken. Pas op: stop met kloppen zodra de suiker is opgelost en de eiwitten stijf zijn en zich toefjes vormen. Als je te lang doorklopt worden de eiwitten gebroken en ontstaat er een onbruikbare waterige substantie met witte vlokken.

Spatel de bloem, eidooiers en citroenschil losjes door het sneeuwmengsel (opnieuw niet te lang of stevig, om te voorkomen dat je de lucht uit het mengsel slaat).

Vorm met een deegschraper drie piramidevormige ‘heuvels’ (Nockerl) van eiwit, plaats ze naast elkaar in de voorbereide schaal en bak ze ongeveer 8 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven, bestrooi met poedersuiker en serveer onmiddellijk (om inzakken te voorkomen).

Tips & Weetjes

Salzburger Nockerln (ook: Nocken of Nüdei) zijn een typisch Salzburgs zoet gerecht. Ze worden warm geserveerd als dessert en beschouwd als de ‘koningin der ovengerechten’.

Salzburger Nockerln worden als zeer vullend beschouwd. Het is het daarom gebruikelijk om een portie als dessert te delen.

Wie het populaire dessert (eigenlijk een soufflé) heeft uitgevonden, is onbekend. Volgens een legende zou het gerecht in het begin van de 17e eeuw zijn uitgevonden door Salome Alt, de geheime echtgenote van de Salzburgse prins-aartsbisschop Wolf Dietrich von Raitenau. De drie Nockerl zouden de besneeuwde Salzburger huisbergen Mönchsberg, Kapuzinerberg en Gaisberg voorstellen. Culinaire historici twijfelen echter aan dit oorsprongsverhaal, omdat de oven die nodig is om Salzburger Nockerl te maken pas in het begin van de 19e eeuw werd uitgevonden. Al is het ook mogelijk dat het gerecht oorspronkelijk in een pan en niet in de oven werd bereid. Een andere legende wil dat de Salzburger Nockerln terug te voeren zijn op de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Dat lijkt echter helemaal onwaarschijnlijk. Napoleon verbleef inderdaad in Salzburg tijdens zijn veroveringscampagnes aan het begin van de 19e eeuw, maar het valt te betwijfelen of hij in die tijd druk bezig was met het ontwikkelen van nieuwe kookrecepten.

In sommige restaurants en cafés worden de Nockerl geserveerd met warme frambozensaus. Het recept verschilt van restaurant tot restaurant, maar de basisingrediënten suiker, ei en bloem zitten er altijd in, anders zouden deze gerechten zich geen Original Salzburger Nockerln mogen noemen.

Nockerl bestaan in de Oostenrijkse keuken al heel lang in vele variaties. Ze worden Nock’n, Nudeln, Wasserspatzen, nackerte Buam of Einschlagnocken genoemd en worden gegeten bij de soep, als hoofdgerecht of als dessert, zoet of hartig.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Kärntner Kasnudeln
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte