Buchteln, zoete broodjes gemaakt van gistdeeg gevuld met marmelade, zijn afkomstig uit Bohemen, maar inmiddels ook een vast bestanddeel van de Weense keuken. Serveer het gebak bestrooid met poedersuiker.
Ingrediënten
200 ml melk
90 g boter
90 g suiker
500 g bloem
½ pakje verse gist (20 gr)
1 ei
scheutje (STROH) rum
citroenschil naar smaak
snufje zout
Powidl (een dikke kwetsenmousse, zie Tips & Weetjes) of een andere marmelade voor de vulling
poedersuiker om te bestrooien
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C
Los eerst de suiker, het zout en de boter op in de verwarmde melk. Verbrokkel de gist in de bloem, voeg het ei, de aroma’s en de melkoplossing toe. Kneed tot een glad deeg. Zet op een warme plaats, bedek met een theedoek en laat rijzen tot ongeveer de dubbele omvang (ca 1 uur).
Rol het gistdeeg met een deegroller uit tot een dikte van ongeveer 1 cm en snijd het in rechthoeken van gelijke grootte. Probeer het aantal af te stemmen op de vorm waarin je gaat bakken, bv 6 x 4 = 24.
Leg vervolgens op elke rechthoek een lepeltje Powidl in het midden. Vouw het deeg samen en draai tot een bolletje, doop de bolletjes in gesmolten boter en schik ze strak naast elkaar in een ovenschaal. Laat het deeg opnieuw ca. 15 minuten rijzen.
Bak de Buchteln ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is
Bestrooi de afgekoelde Buchteln met poedersuiker of serveer ze met een vanillesaus
Tips & Weetjes
Buchteln zijn in Wenen bekend sedert de Biedermeier periode (1815 tot 1848). Het woord ‘Buchtel’ is afgeleid van het Tsjechische “buchtičky” of “buchta”. Volgens een etymologisch woordenboek van het Tsjechisch betekent ‘buchta’ een soort gistgebak, met vulling, maar ook wel een ‘mollig, massief lichaam’.
Buchteln worden met poedersuiker gegeten, maar ook wel met vanillesaus overgoten. De vulling varieert. Vaak wordt abrikozenjam of -marmelade gebruikt. Belangrijk is dat de consistentie niet te vloeibaar is. Traditioneel zijn Buchtel gevuld met Powidl, een dikke mousse van meestal zonder suiker en gelei ingekookte (verse of gedroogde) kwetsen.
Zelf Powidl maken? Met 3 kilo rijpe kwetsen (gehalveerd en zonder pit) en 5 el pruimenschnaps of Slivovitz maak je genoeg voor circa vier jampotjes. Dat gaat zo:Breng de pruimen met een bodempje water aan de kook, zet het vuur meteen heel laag en laat ze onder geregeld roeren 5 tot 6 uur zonder deksel op de pan inkoken tot een dikke massa ontstaat. Blijf roeren om aankoeken te voorkomen of maak de Powidl in een een elektrische jamkoker met roermechanisme. Voeg nu de pruimenschnaps of Slivovitz toe en laat alles nog een half uurtje op een zacht pitje koken. De Powidl is klaar als de massa tot ongeveer een vijfde is ingedikt en niet meer van een lepel loopt. Verdeel de Powidl over goed schoongemaakte jampotjes met schroefdeksel en steriliseer deze door ze een uur in de oven op 90 graden hete lucht te zetten (let op: dus geen boven- of onderhitte gebruiken). De Powdl is nu een hele tijd houdbaar.
https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2021/08/Flammkuchen.jpg6751200Oostenrijk Magazinehttps://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2020/07/Oostenrijk-Magazine-Online-Zwart.pngOostenrijk Magazine2021-08-10 13:32:272021-08-27 09:38:37Recept: Flammkuchen à la Wiesen
Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Wij verwerken of bewaren geen individuele gebruiksgegevens. In het menu onder PRIVACY vindt u ons privacy statement.
We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.
Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.
Essentiële Website Cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.
Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.
We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.
We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.
Google Analytics Cookies
Deze cookies verzamelen informatie die in geaggregeerde vorm wordt gebruikt om ons te helpen begrijpen hoe onze website wordt gebruikt of hoe effectief onze marketingcampagnes zijn, of om ons te helpen onze website en applicatie voor u aan te passen om uw ervaring te verbeteren.
Als u niet wilt dat wij uw bezoek aan onze site volgen, kunt u dit in uw browser hier uitschakelen:
Overige externe diensten
We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt
Google Webfont Instellingen:
Google Maps Instellingen:
Google reCaptcha instellingen:
Vimeo en Youtube video's insluiten:
Andere cookies
De volgende cookies zijn ook nodig - U kunt kiezen of u ze wilt toestaan:
Privacybeleid
U kunt meer lezen over onze cookies en privacy-instellingen op onze Privacybeleid-pagina.