Recepten
Topfenreinkalan
Topfenreinkalan – kwark-aardappelkoekjes – zijn een Karinthische specialiteit en een smakelijk alternatief voor gebakken aardappels of puree.

Topfenreinkalan
Ingrediënten (4 personen)
- 250 g. kruimige aardappelen (ongeschild)
- 250 g. uitgelekte kwark (verkregen door ongeveer 500 g volle kwark te laten uitlekken)
- 1 ei
- 3 el bloem
- Zout, nootmuskaat
- Geklaarde boter of reuzel om te bakken
Bereiding
Kook de aardappelen in de schil, pel ze, druk ze nog warm door een aardappelpers en laat de massa afkoelen
Kneed de aardappelmassa met de uitgelekte kwark, het ei, de bloem, zout, nootmuskaat tot een stevig ‘deeg’ (voeg extra bloem toe als de massa te nat blijft).
Vorm met je handen kleine, platte koekjes (doorsnee ongeveer 10 cm) en bak deze aan beide kanten goudbruin in de geklaarde boter of reuzel.
Serveer de aardappel-kwarkkoekjes op je eigen favoriete manier. Ze worden vaak gegeten met appelmoes (dan is het een prima kindergerecht), maar ook met een kruidensaus van zure room en/of een groene salade. Ze smaken ook prima bij een stuk vlees of vis, een (lams)stoofpot of een ragout.
Tips & Weetjes
Topfenreinkalan (ook wel Topfenreingalan) kom je tegenwoordig nog maar zelden tegen op de menukaart van Karinthische restaurants. Het wordt gezien als een ‘ouderwets’ gerecht uit oma’s tijd. Jammer, want de kwark-aardappelkoekjes zijn behalve erg lekker ook multi-inzetbaar als bijgerecht of in bijvoorbeeld onderdeel van een buffet.
De naam is afgeleid van het hoofdingrediënt: Topfen. Bij voorkeur gebruiken Oostenrijkers Bröseltopfen: Een kruimelige, dikke kwark die in Nederland niet verkrijgbaar is maar die je in Oostenrijk in elke supermarkt kunt kopen (wij hebben een koelkastje in de auto en nemen altijd een voorraad mee van onze reizen; het blijft ‘eeuwig’ goed). De volle kwark die wij in ons gerecht gebruiken, moet worden uitgelekt om een vergelijkbare consistentie te krijgen.
Binnen Karinthië zijn er weer lokale verschillen in de bereiding van Topfenreinkalan. Zo worden de koekjes soms alleen van kwark en bloem (dus zonder aardappels) gemaakt. Je kunt uiteraard ook je eigen variant maken, bijvoorbeeld door verse peterselie, bieslook of dille door de aardappel-kwarkmassa te mengen of er spekjes aan toe te voegen.

Spitzbuben

Salzburger Bierfleisch

Bauernkrapfen

Knoflookcrèmesoep

Runderroulade

Apfelknödel

Alt-Wiener Suppentopf

Montafoner kaassoep

Zuurkoolstrudel

Germknödel

Weense aardappelgoulash

Sauerkrautpuffer

Eiernockerl

Schwammerlgulasch

Buchteln

Maanzaad-Guglhupf

Schupfnudeln met maanzaad

Reisfleisch

Salzburger Nockerln

Osterkranz

Weense goulash

Tiroler Gröstl

Weense Apfelstrudel

Topfenreinkalan

Schlutzkrapfen

Flammkuchen à la Wiesen

Marillenknödel

Kärntner Reindling

Striezel

Spinazie- of daslookknoedels

Waldviertler Mohnzelten

Tafelspitz

Pannonische koolsoep

Krautfleckrl

Gebackene champignons

Frittatensuppe

Backhendlsalat

Pannonische vissoep

Käsespätzle

Pompoen-aardappelstoofpot

Wiener Schnitzel

Lesachtaler
brood

Kaspressknödel
(suppe)

Kaiserschmarren

Linzer Torte

Admonter
Xeis-Burger

Käferbohnensalade