Recepten

Flammkuchen à la Wiesen

Flammkuchen mag dan een gerecht uit de Elzas zijn, je kunt hem ook op z’n Tirools klaarmaken – met verse weidekruiden. Onderstaand recept is van Elfi Stolz van hotel Stern op het Mieminger Sonnenplateau.

Flammkuchen

Flammkuchen

Ingrediënten voor vier éénpersoons-Flammkuchen

Voor het deeg
 • 1 blokje verse gist
 • Ongeveer 200 ml lauwwarm water
 • 300 g dinkelmeel
 • Snufje zout
 • 2 el olijfolie
Flammkuchen

De Flammkuchen van Elfi Stolz, voordat hij de oven in ging.

Voor het beleg
 • 200 g Schmand (of crème fraîche, eventueel ‘verdikt’ met clotted cream)
 • 100 g zure room
 • Zout, peper en een beetje gemalen nootmuskaat
 • 2 uien
 • 12 grote champignons
 • 2 handenvol smalle weegbree
 • 2 handenvol bloemaren van smalle wegbree

Bereiding

Los de gist op in een deel van het lauwwarme water. Meng het meel met de opgeloste gist, zout, olie en de rest van het water (beetje bij beetje toevoegen) tot een elastisch deeg. Voeg wat extra water toe als het deeg te korrelig blijft en neem iets minder water als het deeg te nat wordt. Dek de deegbal met een doek af en laat dit een uurtje rusten.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Meng de Schmand (of het alternatief) met de zure room, zout, peper en nootmuskaat. Snij de uien in fijne ringen en de champignons in dunne plakken. Snij weegbreebladeren in dunne reepjes en wentel ze met de champignons en de bloemaren door wat olijfolie (dit is belangrijk om te voorkomen dat ze in de oven verbranden).

Deel het gerezen deeg in vieren en rol elk deel uit tot een zeer dunne, ovale plak. Bestrijk elke ‘Flammkuchen’ met de Schmandmassa (let op dat je de randen goed insmeert, anders branden die te snel aan) en beleg met de uien en het champignons-weegbreemengsel. Bak de Flammkuchen ongeveer 15  minuten onderin de oven totdat de bodem knapperig is en de randen goudbruin.

 Tips & Weetjes

Een alternatief voor de weegbree zijn blad en knoppen van daslook. Wij hebben een variant gemaakt met ui, champignons en rucola (foto), die ook heerlijk was (ook hier geldt: rucola en champignons mengen met wat olijfolie om aanbranden te voorkomen). Je kunt de Flammkuchen uiteraard naar smaak verrijken met tonijn (blik), blauwschimmelkaas of feta of bijvoorbeeld paprika.

Schmand is een term voor verschillende nauw verwante zuivelproducten uit Centraal- en Oost-Europa. Het is een soort zure room met tussen de 10% en 42% vet die wordt gebruikt om mee te koken en te bakken. Bij ons is het niet verkrijgbaar. Je kunt het vervangen door crème fraîche, maar die is minder stevig van consistentie. Wij mengen crème fraîche ook wel met wat double cream of clotted cream voor een dikkere consistentie.
Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Kärntner Kasnudeln
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte