Recepten

Admonter Xeis-Burger

Hertenvlees is geliefd in Oostenrijk. Dit recept voor een wild-hamburger is afkomstig van Christoph Pirafelner van Landgasthaus zur Ennsbrücke in Admont in het Gesäuse (Stiermarken).

Ingrediënten voor vier burgers
  • 800 gram gehakt van wild (zoals hert)
  • 1 winterpeen, heel fijngesneden
  • ½ bleekselderij, heel fijngesneden
  • ½ prei, heel fijngesneden
  • 80 gram paneermeel
  • 2 eieren
  • zout, peper, wildkruiden
Ingrediënten voor de saus
  • Zure augurkjes, fijngesneden
  • Gele, rode en groene paprika, fijngesneden
  • Ui
  • Mosterd
  • Ketchup
  • Kerriepoeder
  • Zout en peper
  • Hamburgerbroodjes
Bereiding

Maak eerst de saus door alle ingrediënten goed te mengen (de exacte hoeveelheden naar eigen smaak).

Meng het vlees met de wortel, selderie en prei, voeg de kruiden en eieren toe en kneed alles met het paneermeel tot een stevige massa. Vorm hier burgers van en bak elke burger aan twee kanten (niet al te lang). Snij de broodjes doormidden, toast ze kort, leg in elk broodje een burger en wat saus. Eventueel decoreren met een blaadje sla en een schijf tomaat.

Tips & Weetjes

Een deel van de wildpopulatie in het Gesäuse wordt elk jaar afgeschoten om hun aantal op het niveau te houden dat past bij de levensruimte die er voor ze is. Het vlees wordt onder de naam Xeis-Edelwild verkocht aan onder meer regionale restaurants. Lees hier meer over Xeis-Edelwild.

© Slowfoodtravel, Hummer