Recepten

Spinazie- of daslookknoedels

Waarom alleen tijdens je vakantie die heerlijke Oostenrijkse Knödel eten? De balletjes zijn makkelijk te maken en enorm veelzijdig, zoals deze vegetarische variant met spinazie of daslook.

Daslookknödel

Daslookknödel

Ingrediënten voor 12 knoedels

  • 375 gram diepvriesspinazie of -daslook (ontdooid en uitgelekt)
  • 175 gram blokjes broodkruim (zie tips)
  • 60 ml melk
  • 1 ei, geklutst
  • 1 kleine ui, fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el bloem (plus eventueel wat paneermeel)
  • Zout, peper, nootmuskaat naar smaak
  • 1 tl boter
  • Optioneel: 50 g pittige geraspte kaas
  • Plus: 100 g gesmolten boter en 6 el geraspte Parmezaanse kaas of pecorino om te serveren

Bereiding

Bak de ui en de knoflook glazig in de boter en laat afkoelen. Snij de ontdooide en uitgelekte spinazie fijn. Vermeng het broodkruim met het ei, de melk, de spinazie, het afgekoelde ui-knoflookmengsel en wat zout, peper en nootmuskaat naar smaak. Voeg de bloem en desgewenst de kaas toe. Laat alles een half uurtje rusten.

Verdeel de massa in  12 delen en rol van elk deel met vochtige handen een balletje. Je moet de massa goed kunnen rollen en de balletjes moeten in vorm blijven. Is het deeg nog iets te nat? Doe er dan nog wat extra bloem of paneermeel bij. Is het deeg juist te droog of stevig? Voeg dan nog wat melk toe.

Breng een pan met gezouten water aan de kook en laat de knoedels ongeveer 15 minuten trekken in het net kokende water. Haal ze met een schuimspaan uit het water (ze moeten boven komen drijven), laat ze even uitdruppen op keukenpapier en serveer ze met gesmolten boter (die net bruin begint te worden), de geraspte Parmezaanse kaas of pecorino en eventueel een frisse, groene salade.

Tips & Weetjes

Wij hebben daslook in de tuin en vriezen elk jaar een deel (gepureerd) in. In winkels is ingevroren daslook niet verkrijgbaar. Verse daslook is vaak van eind maart tot eind april te koop.

In plaats van diepvriesspinazie -of daslook kun je ook verse spinazie / daslook gebruiken. Wel de blaadjes dan kort in kokend zoutwater tot alles geslonken is, laat afkoelen en snij fijn. In de variant met daslook kun je het teentje knoflook achterwege laten, want daslook heeft van zichzelf al een flinke knoflooksmaak.

In Oostenrijk kun je kant en klare Semmelwürfel (blokjes broodkruim) kopen. Je maakt het gemakkelijk zelf door oud en droog witbrood of kaiserbroodjes in blokjes te snijden. Geen oudbakken brood in huis? Droog het witbrood dan een tijdje op een lage temperatuur in de oven (het mag niet bruin worden) of laat het een nacht open op een bord liggen. Vervang blokjes broodkruim niet door paneermeel of panko, want dat is te fijn van structuur.

Knödel, gnocchi, dumplings… in wezen komt het allemaal op hetzelfde neer. De bal (of balletje) van pastadeeg, aardappeldeeg, brooddeeg (of een mengvorm) is heel geschikt om resten eten te verwerken. Regionale verschillen ontstaan vooral door de gebruikte overige ingrediënten, de omvang en de manier van serveren (bijvoorbeeld al dan niet met saus en als hoofd- of bijgerecht). Deze met spinazie gevulde knoedels worden meestal als hoofdgerecht gegeten, al dan niet met een groene salade.

Kleine Knödel worden in Oostenrijk ook wel liefkozend Knöderl genoemd, wat eigenlijk kleine knoop betekent – want het woord Knödel is afgeleid van het Middelhoogduitse Knode (= knoop). Ook in sommige oude kookboeken wordt de verkleinvorm gebruikt.

De langste ‘Knödeltisch’ ter wereld wordt elk jaar  in september opgebouwd tijdens het Knödelfest in St. Johann in Tirol. De tafel van 500 meter is gedekt met rond 26.000 knödel (26 soorten). knoedelfest.at




Spitzbuben
Salzburger Bierfleisch
Bauernkrapfen
Knoflooksoep
Apfelknödel
Altwiener Suppentopf
Montafoner Käsesuppe
Zuurkoolstrudel met knoflooksaus
Germknödel
Aardappelgoulash
Sauerkrautpuffer
Eiernockerl
Kärntner Kasnudeln
Schwammerlgulasch
Maanzaad-Guglhupf
Mohnnudeln
Reisfleisch
Salzburgburger Nockerl
Goulash
Tiroler Gröstl
Apfelstrudel
Topfenreinkalan
Schlutzkrapfen© Marjon Lindeboom
Flammkuchen
Risotto van Fisser Imperial gerst
Marillenknödel
Reindling
Striezel
Daslookknödel
Tafelspitz
Pannonische koolsoep
Krautfleckrl
Gebackene champignons
Frittatensuppe
Backhendlsalat
Pannonische vissoep
Käsespätzle
Pompoen-aardappelstoofpot
Wiener Schnitzel
Rosa Lanner© Slowfoodtravel, Hummer
Kaspressknödelsuppe
Kaiserschmarren
Linzer Torte
Admonter Xeis-Burger
Käferbohnensalade
Sachtertorte