Bezienswaardigheid

Kerkhof St. Marx

Tekst: Emely Nobis

Scheve, met mos bedekte grafstenen met vervaagde opschriften. Door de tand des tijds aangetaste engelen, zuilen en andere grafbeelden… Een bezoek aan het St. Marxer Friedhof in Wenen heeft de charme van vergane glorie. Het Biedermeier-kerkhof was in gebruik van 1784 tot 1874 en leidde daarna een Doornroosje-­bestaan.

Keer op keer dreigde het te worden geruimd. Je zou kunnen zeggen dat het is gered door Wolfgang Amadeus Mozart, die hier na zijn dood in 1791 begraven werd in een massagraf. Veel Weners vonden dat ‘St. Marx’ alleen al om die reden behouden moest blijven. En dus valt het sinds 1937 onder monumentenzorg en is het nu in gebruik als stadspark.

Van de ooit achtduizend graven zijn er nog zo’n 5600 over. Via een poort in een bakstenen muur treed je een wereld van weleer binnen, toen vrouwen nog werden herdacht als ‘echtgenote van’ (een burger, huisbezitter of officier). Behalve de anonieme armen liggen hier in hun tijd prominente Weners: politici, architecten, officieren, schrijvers, acteurs en adellijken met klinkende namen als ‘Graf Karl Ludwig Foliot v. Creneville’ of ‘Fürst Franz Josef Dielrichstein-Proskau-Lessile’.

Vooral in april en mei is het hier heerlijk dwalen: dan bloeien de talrijke seringen en wordt de dodenakker één geurende, kleurrijke bloemenzee. Mozarts exacte laatste rustplaats is onbekend, maar op het voormalige armenveld staat nu een monument voor de componist: het enige ‘graf’ waar altijd bloemen liggen.

Leberstraße 6-8, dagelijks geopend van 6.30-18.30 uur (tussen april en eind september tot 20.00 uur). Honden en fietsen niet toegestaan. Bereikbaar met tramlijn 71, halte St. Marx of Litfaßstraße. Friedhof St. Marx

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann