Bezienswaardigheid

Schloss Grafenegg

Tekst: Emely Nobis

Grafenegg , Oostenrijks enige kasteel­ in de stijl van het historisme, is royaal versierd met trapgevels, torentjes en fantasievolle water­spuwers. Dat is te danken aan August Ferdinand ­Breuner-Enckevoirt (1796–1877), die de oorspronkelijk gotische burcht zo’n tweehonderd jaar geleden liet ombouwen.

Tijdens studiereizen naar Groot-Brittannië was hij onder de indruk geraakt van Tudorkastelen. Zoiets wilde hij ook. Voor de verbouwing nam hij architect Leopold Ernst in dienst. Die plaatste in het trappenhuis een standbeeld van zijn opdrachtgever met in diens hand een geldzak waaruit hij één muntje neemt. Leopold vond August Ferdinand nogal gierig en had zelf humor: vandaar. Na de Weense beurskrach van 1873 werd de verbouwing abrupt stopgezet. Vooral op de binnenplaats zie je dat goed: één toren is Walt Disney; de andere streng en franjeloos.

Grafen­egg wisselde vaak van eigenaar. De huidige bezitter is prins Tassilo Metternich-Sándor. Diens vader begon in 1971 in het kasteel culturele activiteiten te organiseren om geld bijeen te sprokkelen voor de renovatie, want het interieur was na de Tweede Wereldoorlog en de Russische bezetting goeddeels gesloopt.

Een rondleiding door kasteel combineer je het beste met een wandeling door het 32 hectare grote Engelse landschapspark én een concertbezoek. Elke zomer vindt hier namelijk het Grafenegg Festival plaats met klassieke topmusici. Bij regen is er een moderne concertzaal op het terrein. Bij mooi weer zit of lig je heerlijk in het park rondom het openlucht­podium Wolkenturm.

Rondleidingen kasteel en park: medio april t/m eind oktober. Het Grafenegg Festival vindt telkens plaats in augustus/september.

grafenegg.com

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann