Bezienswaardigheid

Burgenwelt Ehrenberg

Burgenwelt Ehrenberg

Burgenwelt Ehrenberg © Naturparkregion Reutte / Rolf Marke

Wie over de Fernpassstraße Tirol inrijdt, is ongetwijfeld de voetgangersbrug over het dal ter hoogte van Reutte opgevallen. Deze moderne Highline 179-brug maakt deel uit van de Burgenwelt Ehrenberg: ooit het grootste verdedigingswerk in het noorden van Tirol, met drie burchten op bergtoppen en een grenspost in het dal.

De Tiroolse vorsten en later de Habsburgers legden het vanaf de middeleeuwen aan om de (zout)handel over de Fernpass veilig te stellen en de grens met Duitsland/Beieren te controleren. In 1782 werd alles op bevel van keizer Joseph II verlaten en zette het verval in. In 1996 werd met de renovatie begonnen. Zo ontstond het huidige ‘burchtenpark’, met musea en een panoramaroute naar de drie burchten.

Uitgangspunt van elk bezoek is de Ehrenberger Klause in het dal, vanaf 1482 aangelegd als kazerne, tolstation, rechtbank en pleisterplaats. Nu is het een bezoekerscentrum met onder meer een ‘riddermuseum’ , een expositie over de renovatie en een restau-rant. Vanaf hier voert een pad omhoog naar de kazematten (met daarin replica’s van wapentuig uit de 13e tot 18e eeuw), de burcht Ehrenburg uit 1295, het Fort Claudia uit 1645 (aan de overzijde van het dal, bereikbaar via de Highline 179) en de vesting op de Schlosskopf uit 1741. Onderweg leer je meer over de historische gebeurtenissen, zijn de panorama’s spectaculair en is het landschap charmant. Highlights alom dus. Een tussenstop waard!

Burgenwelt Ehrenberg is het hele jaar geopend; Fort Claudia en de Schlosskopf zijn alleen bij goed weer bereikbaar. Entree burchten gratis. Kaartjes hangbrug en (optionele) lift naar de kazematten verkrijgbaar in het bezoekerscentrum.
ehrenberg.at
highline179.tirol
reutte.com
Tierwelt Herberstein - Ingang
Seisenbergklamm © SalzburgerLand Tourismus
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Franzenburg
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann