Bezienswaardigheid

Oostenrijkse woningen in Nederland

Tekst: Emely Nobis

Oostenrijkse woningen

Oostenrijkse woningen in Geleen © Lindenheuvel

Ze staan van Heerlen tot Leeuwarden: geprefabriceerde houten Oostenrijkse woningen. Ze werden vlak na de Tweede Wereldoorlog in het kader van de wederopbouw door Nederland besteld bij de  Weense firma Thermobau GmbH. In ons land lag de particuliere woningbouw toen vrijwel stil en was er bovendien een gebrek aan bouwmateriaal.

De Oostenrijkse prefab-huizen kwamen als bouwpakket (17.000 kilo) per trein aan en konden in slechts een paar dagen tijd worden opgebouwd. In 1948 schreef het Ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting alle Nederlandse gemeentes aan met de vraag of ze interesse hadden. In elke gemeente die wilde, staan nog steeds een of meer Oostenrijkse huizen: zo’n achthonderd in totaal.  Als betaling stuurde Nederland levensmiddelen naar Oostenrijk, want door het deviezentekort werd de koop met gesloten beurzen beklonken .

Energiezuinige noodwoning

Van buiten zijn de woningen, voor zover niet verbouwd, behalve aan het hout herkenbaar aan het typerende rode zadeldak met een scherpe knik bij de gootlijn.  Van binnen  zijn ze – zeker voor die tijd – relatief ruim,  met op de begane grond een grote woonkamer met tuindeuren, een keuken, een studeerkamer en een toilet. De eerste verdieping heeft één grote en twee kleinere slaapkamers. Vaak hebben ze een kelder.  Hoewel gebouwd als noodwoning voor maximaal vijftig jaar voldoen de meesten nog steeds en zijn ze   dankzij (toen al) dubbel glas, aluminiumfolie en fijne vezelplaat als isolatiemateriaal bovendien  energiezuinig en duurzaam.

In heel het land zijn nog fraaie exemplaren te vinden. In de Limburgse mijnstreek onder andere in Hoensbroek, Treebeek, Heerlen en Geleen (foto: Oostenrijkse woningen  in de wijk Lindenheuvel in Geleen). In Flevoland staan er een honderdtal in de gemeente Emmeloord. In Leeuwarden is een groep van 25 Oostenrijkse woningen inmiddels gemeentelijk monument. Wie er eenmaal oog voor krijgt, spot ze meteen.

Ga voor een overzicht naar: oostenrijksewoningen.com
Maria Anna Mozart
Leopold & Wolfgang Mozart
Thomas Bernhard
© Susanna von Canon RV
SOS Kinderdorpen