Uitvinder Ferdinand Porsche

De Oostenrijkse autopionier Ferdinand Porsche stond niet alleen aan de wieg van het automerk Porsche, hij was ook uitvinder van de hybride motor.

Prinz Heinrich © Fahr(T)raum GmbH

Ferdinand Porsche (1875-1951) groeide op in Maffersdorf in het toenmalig Oostenrijks-Hongaarse Bohemen (nu Tsjechië), in een tijd dat het straatbeeld werd gedomineerd door koetsen, paarden en voetgangers. Als beoogd erfgenaam van de metaalsmederij van zijn familie lag het niet voor de hand dat hij autopionier zou worden.

Ferdinand was echter meer geïnteresseerd in mechanica dan in metaal en mocht uiteindelijk naar de Keizerlijke Technische School in het Duitse Reichenberg. Daarna werkte hij voor verschillende autobedrijven. Bij het Oostenrijkse Lohner bouwde hij in samenwerking met Ludwig Lohner in 1900 de eerste hybride auto: deels elektrisch en deels door een benzinemotor aangedreven. Bij Austro-Daimler ontwikkelde hij met de Prinz Heinrich (1910) een van de eerste echte sportwagens ter wereld. Andere (sport)wagens, vliegtuig­motoren, vrachtwagens en tractoren volgden.

Veel van deze prachtige oldtimers zijn te zien in het door Ferdinands kleinzoon Ernst Piëch opgerichte museum fahr(T)raum in Mattsee (Salzburgerland), met de grootste Austro Daimler-collectie wereldwijd. Naast een prachtexemplaar van de Prinz Heinrich, de Kaiserwagen (gebouwd voor keizer Franz Joseph I) en tal van andere uitstekend onderhouden en rijklare oldtimers staat hier ook de elektrische auto die Porsche in 1914 in samenwerking met Thomas Edison bouwde, met toen al een reikwijdte van 45 kilometer. Dat Ferdinand Porsche in de Tweede Wereldoorlog lid werd van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij en de SS en wagens en tanks ontwierp voor Hitler, wordt niet verhuld maar krijgt evenmin veel aandacht in deze ‘droomwereld’ voor autoliefhebbers.

Ferdinand Porsche Erlebniswelten Fahr(T)raum, Passauer Straße 30 in Mattsee,  fahrtraum.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Hallstatt
Basiliek St. Michael
Traunsee bij Traunkirchen
Kerk van St Wolfgang achte Hotel Weisses Rössl
Hintertux Gletcherskigebied
Neusiedlersee
Wormser Hütte, Montafon
Erzberg
Samson
© Tourismusverband Werfen
Oostenrijk Magazine
Uitzicht op Nauders
© FREN Media, Emely Nobis