Kaisertal

Tekst: Emely Nobis, Beeld: Kufsteinerland

Het Kaisertal in Tirol is het laatste dal in Oostenrijk dat echt alleen toegankelijk is voor voetgangers. Heerlijk rustig wandelen dus.

Kapel

Het Kaisertal (vroeger Sparchental) ligt in het beschermd natuurgebied Kaisergebirge, tussen de wit kalkstenen Wilde Keizer en de met bergdennen begroeide Tamme Keizer. Het dal heeft een rijke flora en fauna  met onder meer diverse soorten salamanders, de smaragdgroene regenworm en orchideeën als het gele vrouwenschoentje en het witte en rode bosvogeltje..   Er staan ook een aantal boerderijen.  De oudste is de Hinterkaiserhof , zo blijkt uit een koopverdrag uit 1430.

Het Kaisertal is het laatste dal in Oostenrijk dat alleen toegankelijk is voor voetgangers. Tot 2008 was het van de buitenwereld afgesneden door een hoge rotswand en kon je er alleen komen via de Kaiser­aufstieg, 280 treden van stenen, slib en hout in Ebbs-Eichelwang aan de stadsgrens van Kufstein.  Enkele jaren geleden is er een tunnel geboord en kwam er een weg, maar alleen voor de inwoners van het dal zelf. Bezoekers  moeten hun auto in Kufstein parkeren en via de Kaiseraufstieg het dal inlopen.

Ritzau Alm

Ritzau Alm © Kufsteinerland

Een van de bezienswaardigheden in het dal is de tischofergrot in de Kaiserbachklamm, veertig meter diep en acht meter hoog. Het is de oudste vindplaats van menselijk leven in het Alpengebied. Begin 20ste eeuw ontdekten archeologen hier onder meer werktuigen uit de jonge Steentijd, gietvormen uit de Bronstijd en skeletten en beenderen van  beren, gemsen, hyena’s en zelfs mensen. Dat betekent dat er 30.000 jaar geleden al mensen in het Kaisertal woonden. Een deel van de vondsten is nu te zien in het Heimatmuseum in de vesting Kustein.

Een mooi wandeldoel is het bergrestaurant Ritzau Alm, een uur lopen vanaf de ingang van het Kaisertal, waar je vanaf het terras een fantastische blik hebt op de Wilde Keizer. Ook beginnen hier tal van interessante wandeltochten, zoals naar de Naunspitze, de Peters­köpfl of de Pyramidenspitze. Een mooie familiewandeling voert naar de verkoelende Kaiserbach (ongeveer 1,5 lopen). In de Ritzau Alm kun je ook ook overnachten.

Meer informatie: kaisertal.at
Hallstatt
Basiliek St. Michael
Traunsee bij Traunkirchen
Kerk van St Wolfgang achte Hotel Weisses Rössl
Hintertux Gletcherskigebied
Neusiedlersee
Wormser Hütte, Montafon
Erzberg
Samson
© Tourismusverband Werfen
Oostenrijk Magazine
Uitzicht op Nauders
© FREN Media, Emely Nobis