De Waldheimat in Stiermarken was lange tijd een grimmig thuis voor arme bergboeren.

Nu geldt het dunbevolkte middengebergte als geheimtip. De landstreek aan de oostrand van de Alpenboog – veel bossen, almen, beken en een handvol dorpen – ligt net buiten de hectiek van de grote verkeersroutes en is ook nu nog ‘vergeten’ door het massatoerisme. Dankzij tal van gemakkelijke tot middelzware wandelroutes én een uitgebreid culinair en cultureel aanbod is het een ideaal vakantiegebied voor gezinnen en comfortwandelaars. De regio is vernoemd naar het in 1877 verschenen boek Waldheimat, een bundel met kind- en jeugdherinneringen van Peter Rosegger. Deze auteur was aan het begin van de vorige eeuw wereldberoemd. Zijn werken zijn in 26 talen (ook in het Nederlands) verschenen.  Peter Rosegger groeide op als oudste van zeven kinderen in een gezin van bergboeren op het ‘Alpl’. Een school was er niet. Kinderen golden als goedkope arbeidskrachten voor wie een opleiding zinloos was. De dichtstbijzijnde school was bovendien onbereikbaar ver. Rosegger had het geluk dat zijn moeder gedrukte letters kon lezen en dat doorgaf aan haar leergierige zoon. Schrijven leerde hij van de reizende leraar Michael Patterer, die zes jaar lang op het Alpl woonde en er kinderen sporadisch onderwees in ruil voor kost en inwoning.

Als oudste zoon was Rosegger voorbestemd de boerderij over te nemen, maar hij was een ziekelijk kind en bleek volstrekt ongeschikt voor het boerenwerk. Daarom stuurden zijn ouders hem in de leer bij een kleermaker. Vier jaar ging hij op Stör met zijn leermeester Ignaz Orthofer, wat erop neerkwam dat het duo van boerderij naar boerderij trok en er tegen kost en inwoning net zo lang bleef als er kleding te maken of herstellen was. Al met al woonde Rosegger in die jaren op 67 verschillende boerderijen. Toen bekend werd dat de leerling-kleermaker goed kon lezen en schrijven, begonnen mensen naar hem toe te komen om brieven te dicteren of te laten voorlezen. Zelf schreef hij al vanaf zijn tiende verhaaltjes. Op aandringen van een kennis stuurde hij op z’n 21ste zijn ‘verzamelde werk’ naar de krant Tagespost in Graz. Hoofdredacteur Adalbert Svoboda zag meteen zijn talent, haalde hem naar Graz, zorgde alsnog voor een opleiding en introduceerde hem in de betere kringen. De rest is geschiedenis. Nog geen jaar later was de immens productieve Rosegger al een begrip en vanaf zijn 30ste kon hij uitstekend leven van zijn schrijverij.

 

Lees in Oostenrijk Magazine editie 2/2018 onze uitvoerige regioreportage over de Waldheimat, met culinaire en culturele tips en met wandelingen, bijvoorbeeld in de voetsporen van Rosegger én Johannes Brahms – die hier enkele zomervakanties doorbracht).

Oostenrijk Magazine editie 2/2018 is te koop in onze webshop.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegzijzer.