Wandelwalhalla Kaunergrat

Kaunergrat Magazin – Kaunergrat-Runde Etappe 1 © OTV-AT, Imst-TV

Tussen het Pitztal en het Kaunertal in Tirol ligt de imposante Kaunergrat. De bergkam is naamgever en ‘ruggengraat’ van het Natuurpark Kaunergrat, dat zich uitstrekt van de uiterwaarden van de rivier Inn op 750 meter tot aan de Ötztaler Alpen. Het natuurpark kan bogen op een enorm afwisselende natuur en een omvangrijk netwerk van wandelpaden op alle hoogtes… zodat je hier elke dag een volstrekt ander wandelavontuur kunt beleven.  Niet voor niets siert een Alpensteenbok het logo van Natuurpark Kaunergrat. In het midden van de vorige eeuw was het dier door de jacht met uitsterven bedreigd, ook omdat aan de hoorns en andere lichaamsdelen (vooral ‘maagstenen’) van steenbokken tot in de 19e eeuw medicinale krachten werden toegedicht. Een groep van nog geen honderd dieren in de Italiaanse Alpen (Gran Paradiso) bleef gespaard. Na strikte bescherming kon de soort zich vanuit deze populatie weer herstellen en in veel delen van de Alpen opnieuw worden uitgezet. In het Pitz- en Kaunertal gebeurde dat al vanaf 1953. Tegenwoordig herbergt Natuurpark Kaunergrat met zo’n duizend dieren zelfs de grootste steenbokkolonie van de Oostelijke Alpen.

Wie de steenbok van dichtbij wil bekijken, kan vanaf deze zomer terecht in het nieuwe Tiroler Steinbockzentrum in St. Leonhard im Pitztal. In grote, van elkaar gescheiden leefgebieden worden hier steenbokken, bergmarmotten en moeflons gehuisvest. De voor de regio typerende dieren zijn niet in het wild gevangen, maar allemaal afkomstig uit dierentuinen. Door het omheinde wildpark van de steenbok loopt een leerpad, waarbij mens en dier niet door hekken zijn gescheiden. Het pad naar de voederplaats is bovendien barrièrevrij.

Het Steinbockzentrum krijgt een informatiecentrum in een toren van ruw beton, met onder meer een interactieve expositie over de steenbok. Na het bekijken hiervan loop je via een brug halverwege de toren direct het leefgebied van de dieren in. Het project, dat ruim 2,1 miljoen kost, voorziet ook in een restaurant met panoramaterras.

Het Tiroler Steinbockzentrum wordt naar verwachting in juli geopend. Meer informatie te zijner tijd via: i st-leonhard.tirol.gv.at (kijk onder Tiroler Steinbockzentrum)

In Oostenrijk Magazine editie 2/2019 vind je een uitgebreide reportage over ons bezoek aan natuurpark Kaunergrat, met tal van tips en adressen. Oostenrijk Magazine editie 2/2019 is te koop in onze webshop.

Misschien ook interessant

Tirol Werbung
Felsenbad Outdoor© Stanglwirt, Caroline Hechenberger
Zugspitze Resort - AbenteuerpoolEva Trifft Fotografie
  • Kaunergrat - Uitzicht met trailrunners

  • Kaunergrat - Ernst Partl klimmend

  • Kaunergrat - Tiefentalalm

  • Kaunergrat - Neubergalm

  • Kaunergrat - Rifflsee

  • Kaunergrat - Rifflsee vlot

  • Pitztal - Stuibenfall

  • Pitztal - Pitzeklamm