Indian Summer

Een van de mooiste stukjes Oostenrijk is de Große Ahornboden in het Karwendelgebergte in Tirol. Dankzij de indrukwekkende kleurenpracht van de vele esdoorns kun je hier een echte Indian Summer beleven.

Elk najaar is het weer spannend. Wanneer trekken de esdoorns in de Große Ahornboden hun herfstkleed aan? In het natuurpark staan op 240 hectare 2300 esdoorns te midden van bergen en weiden met koeien. Sommigen zijn zeker zeshonderd jaar oud. Als hun bladeren ergens in september of oktober van kleur verschieten, lokt dat tal van wandelaars naar deze kleurenprachtige Oostenrijkse ‘Indian Summer’. Maar ook in het voorjaar (als de frisgroene weiden in bloei staan) en  de zomer kun je hier heerlijk wandelen. Midden in het gebied ligt Eng, een typisch alm-dorp dat bestaat uit een tiental traditionele boerenhutten, een boerderijwinkel, een kaasmakerij en een restaurant met op de kaart op de alm gemaakte producten als kaas, spek en boter. De Eng-alm is startpunt voor veel wandelingen, bijvoorbeeld naar de Lamsenjochhütte en de Falkenhütte (beide circa 2,5 uur), het Gamsjoch (3,5 uur) en de Ladizalm (3 uur).

Het gebied Silberregion Karwendel ligt langs de Tirools-Beierse grens en is, ook vanuit Oostenrijk, alleen te bereiken via Duitsland. Het moderne Naturparkhaus en museum Hinterriss bij de ingang van de Großer Ahornboden biedt veel informatie over flora, fauna en landbouw in het natuurpark Karwendel. Wie het leven in de Eng-alm van dichtbij wil meemaken, kan bij een aantal boeren en boven de boerderijwinkel een kamer huren. Vroeg reserveren is wel noodzakelijk. Een andere optie is het (motor)fiets-vriendelijke Gasthof Zur Post tegenover het Naturparkhaus.

Algemene informatie over de regio: silberregion-karwendel.com

Naturparkhaus:  karwendel.org

Eng-alm: engalm.at

Gasthof Zur Post: post-hinterriss.info

Wormser Hütte, Montafon
© Tourismusverband Werfen
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Linder
Oostenrijk Magazine
© Steiermark Tourismus, Hartmann
© FREN Media, Emely Nobis
Bärentrail, © Bärenwald, Matthias Schickhofer