Leopold Mozart

Beroemde Oostenrijkers

Componist Leopold Mozart
Tekst: Emely Nobis
Leopold Mozart, de vader van wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart, was zelf ook een gedreven violist en componist.

Johann Georg Leopold Mozart (14 november 1719-28 mei 1787) was meer dan de vader van wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart. De componist en violist van Duitse afkomst was zelf ook een gedreven en ambitieus multitalent. Hij kwam  als student naar Salzburg en bleef daar min of meer bleef ‘hangen’. Hij leerde er zijn latere vrouw Anna Maria Pertl kennen. Samen kregen ze zeven kinderen, waarvan er slechts twee overleefden: Nannerl en Mozart. Tussen 1773 en 1787 leefde de familie Mozart in het Tanzmeisterhaus aan de huidige Makartplatz in Salzburg in een ruime achtkamerwoning op de eerste verdieping.

Leopold werkte als hofmusikant en vice-kapelmeester en schreef tal van eigen composities, waarvan er 250 zijn behouden. Zijn vioolschool genoot tot ver buiten Salzburg groot aanzien. Een door hem ontwikkelde vioolmethode uit 1756 bezorgde hem bekendheid in Europese muziekkringen. Daarnaast was hij een uitstekend organisator (van reizen en concerten) én de succesvolle manager van zijn twee wonderkinderen – want ook Nannerl was een getalenteerd pianiste en violiste die in haar jeugd samen met haar broer door heel Europa optrad. Hoewel Leopold in Zuid-Duitsland en Oostenrijk als een voortreffelijk muziekpedagoog gold, was er ook kritiek op zijn autoritaire manier van opvoeden en de lange reizen die hij met zijn kinderen per paardenkoets door heel Europa maakte.

Uit correspondentie blijkt dat Leopold privé een gezelligheidsmens en een liefdevolle echtgenoot en vader was. Rond 1781 bekoelde de relatie tussen vader en zoon echter. Wolfgang Amadeus vestigde zich in Wenen en trouwde een jaar later Constanze Weber – een huwelijk dat Leopold afkeurde, net als het in zijn ogen wilde leven dat zijn zoon leidde.

Leopold Mozart ligt begraven op de St. Sebastiansfriedhof in Salzburg, echter niet in het graf met zijn naam erop. In werkelijkheid is hij bijgezet in de zogeheten Kommunegruft (familiegraf) op dit kerkhof.  

Het voormalige woonhuis van de familie is sinds 1996 een museum.  Met biografieën van de familieleden, indrukken van het dagelijkse gezinsleven en familieportretten wordt gepoogd de sfeer van weleer op te roepen. Makartplatz 8, mozarteum.at

St. Sebastiansfriedhof: Linzer Gasse 41 in Salzburg