Bezienswaardigheid

Stift Melk

Stift Melk

Stift Melk © Donau Niederösterreich, Robert Herbst

Majestueus troont Stift Melk op een rotsplateau langs de Donau in de Wachau (Neder-Oostenrijk). Al van verre zijn de twee naar de hemel rijzende torens en koepel van de abdijkerk zichtbaar. Benedictijner monniken wonen en werken hier sinds 1089. De herbouw tot het huidige meesterwerk – een van de belangrijkste en meest harmonische barokensembles wereldwijd – begon in 1702 onder leiding van de beroemde Oostenrijkse architect Jakob Pradtauer en eindigde tien jaar na diens overlijden in 1736.

De monniken van Melk brengen de Regel van Sint-Benedictus – Ora et labora (Bid en werk) – in de praktijk door de zielzorg voor 23 parochies, het managen van hun gymnasium, culturele evenementen én ontvangst van toeristen. Een rondleiding in het UNESCO-werelderfgoed begint in het abdijmuseum (in de vleugel die vroeger voor de keizerlijke familie was bestemd) met een multimediale expositie over de ruim 900-jarige geschiedenis van de abdij. Daarna wandel je door de pronkvolle Marmorsaal en de imposante bibliotheek, beide met plafondfresco’s van Paul Troger. De Altane (het balkon tussen marmeren zaal en bibliotheek) biedt een goddelijk uitzicht op het Donaulandschap.

In de abdijkerk hebben Paul Troger en andere Europese kunstenaars met hun fresco’s de hemel op aarde geschapen. Ook na de rondleiding ben je niet uitgekeken. In het paradijselijke park rondom de abdij, met in het paviljoen een café, bloeit elk seizoen wel iets. De subtiele nieuwbouw tegen het noordelijke bastion herbergt de kloosterwinkel, een expositieruimte met werk van de gymnasiasten en een dakterras met opnieuw een goddelijk uitzicht.
Stift Melk is het hele jaar geopend, stiftmelk.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann