Bezienswaardigheid

Eisriesenwelt

Tekst: Emely Nobis / Beeld: Eisriesenwelten

Hymirburcht, Niflheim, Mörk-Gletscher, Friggas Schleier… de grillige ijsformaties in de Eisreisenwelt in Werfen zijn genoemd naar begrippen uit het Ijslandse sagenboek Edda.

De grootste ijsgrot ter wereld ligt in het Salzburgerland, zo’n 50 kilometer ten zuiden van Salzburg. Ze wordt in 1879 per toeval ontdekt door natuurkundige Anton von Posselt-Czorick. Bij het bestuderen van planten stuit hij op 1641 meter hoogte op een opening in de rotswand en dringt er 200 meter in door, tot een ijswand hem de doorgang verspert. Hij schrijft een artikel over zijn ontdekking, maar pas in 1913 volgt een nieuw verkenning door grotonderzoeker Alexander von Mörk. Die bereikt via de steile ijswand en een smal ondergronds meer een reusachtige zaal: 40 meter hoog en 70 meter lang. In deze Alexander-von-Mörk-Dom staat nu de urn van de in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde onderzoeker.

De ijswand van het Eispalast is acht meter dik. Onder invloed van temperatuurschommelingen en van wind die via de ingang en tochtgaten en de nog steeds niet ontdekte uitgang binnendringt, veranderen de ijsformaties in de grot voortdurend van gestalte. In het voorjaar sijpelt smeltwater door de kloven en spleten van het kalkgesteente. Omdat de grot na de winter nog flink koud is, groeit de ijslaag en ontstaan er steevast ook hele nieuwe ijsvormen. In zomer en najaar dringt er warmer water de grot in en warmt de lucht op tot soms zelfs boven het vriespunt. De ijslaag wordt weer dunner en sommige kleinere ijsfiguren smelten weg.

46 kilometer van het gangenstelsel is intussen verkend. Al vanaf 1920 zijn er rondleidingen door de Eisriesenwelt. Gewapend met een karbidlamp en onder begeleiding van een gids met magnesiumfakkels verken je één kilometer (1400 treden) van het onverlichte gangenstelsel. De grot is van begin mei tot eind oktober (afhankelijk van de weersomstandigheden) te bezichtigen. Zodra de laatste bezoekers weg zijn, wordt het ijs grondig gepoetst, zodat alles er in het nieuwe seizoen weer stralend wit bij ligt. Daarna is de grot door de hoge ligging en het lawinegevaar een half jaar lang voor niemand meer toegankelijk. eisriesenwelt.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann