Bezienswaardigheid

Schloss Ambras

Tekst: Emely Nobis

De Tiroolse aartshertog Ferdinand II (1529-95) was een verwoed verzamelaar. Alles interesseerde hem: zeldzame stenen, opgezette dieren, antiek, munten, exotische maskers, muziekinstrumenten…
Om zijn uitdijende collectie onder te brengen, liet hij de middeleeuwse burcht Ambras in Innsbruck ombouwen tot renaissanceslot annex museum. En wat voor museum! Neem alleen al het met fresco’s beschilderde binnenhof (foto). Je raakt niet uitgekeken op deze unieke ‘grisailleschildering’, waarbij de afgebeelde taferelen met alle mogelijke schakeringen grijs zijn aangebracht op witte muren. Ook inposant is de 43 meter lange Spaanse zaal, met elegant bewerkt cassetteplafond en langs de wanden 27 meer dan manshoge kleurige fresco’s van Tiroolse vorsten – als laatste een portret van Ferdinand II zelf. En dan zijn er nog de drie wapenkamers met een flinke collectie in het gelid opgestelde harnassen – alsof je langs een leger middeleeuwse ridders loopt.

Het kasteel herbergt verder een portretgalerij van de vorsten Habsburg (Ferdinand II was een telg uit dit geslacht) en de Kunst- en Wonderkamer van de vorst. Net als veel aristocraten in de Renaissance presenteerde Ferdinand II een deel van zijn verzameling (vooral geologische, etnologische en archeologische objecten) bijna encyclopedisch geordend in een ‘rariteitenkabinet’. Veel van zulke verzamelingen zijn later uiteengevallen of naar musea verplaatst. Deze is nog op de originele plek bewaard en daarmee een echte curiositeit. In kasteel Ambras zijn ook altijd wisselende exposities te zien, in het verleden bijvoorbeeld over keizer Maximilian van Oostenrijk en over piraterij en slavenhandel op de Middellandse Zee.

Dagelijks geopend van 10-17 uur, maar in november gesloten. Schloßstraße 20 in Innsbruck, schlossambras-innsbruck.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann