Boeken

Oostenrijks mooiste plekjes 2023

Voor het tiende jaar op rij hebben Oostenrijkers uit 27 genomineerde locaties de mooiste plek van hun land gekozen. In het boek 9 Plätze, 9 Schätze worden ze allemaal voorgesteld. Volop tips dus voor een vakantie in Oostenrijk.
De finalisten:

De finalisten 2023: Opper-Oostenrijk: historische binnenstad Steyr © TVB Steier Nationalpark Region, www.iconicturn.com/stummer, Vorarlberg: Spullersee © Hanno Turnher/ cinedoku, Stiermarken: Himmelsberg © Regine Schoetter, Wenen: Palmenhaus Schönbrunn © GuLa Langegger, Salzburg: Eisriesenwelt © Robbie Schone / Eisriesenwelt GmbH, Neder-Oostenrijk: Hardegg © Claudia Ebner, Karinthië: Burcht Landskron © Daniel Wiedernig / Region Villach Toursimus GmbH, Tirol: Pillerseetal © Ursula Aigner Fotowerk, Burgenland: Kellerstöckel Eisenberg © Medialand / Michael Ritter

Dat Oostenrijk een schier onbegrensde hoeveelheid natuur- en cultuurschatten lijkt te hebben, bewijst jaar op jaar de wedstrijd 9 plätze 9 schätze. Al sinds 2015 wordt in deze live-televisieshow, met jury en televoting door de kijkers, de mooiste plek van het land gekozen uit 27 genomineerden (3 per deelstaat), en vooralsnog lijkt er geen tekort aan kandidaten. De verkiezing van 2023 is gewonnen de imposante burcht Landskron op een rotsplateau ten noordoosten van Villach in Karinthië, waarvan delen teruggaan op de eerste helft van de 11e eeuw. Een bezoek aan de burcht is een leuk (familie)uitje. Zo kun je er dagelijks vliegshows met roofvogels en uilen bijwonen in de Adler Arena (geopend van eind mei tot eind september). Voor een fantastisch uitzicht over Villach en omgeving is een lunch op het panoramaterras van het burchtrestaurant aan te bevelen. Vlak bij de burcht ligt het mooie dierenpark Affenberg (geopend vanaf begin april-begin november). De honderdvijftig Japanse makaken die er wonen, lopen vrij rond. Daarom kun je het park alleen bezichtigen tijdens een van de (frequente) rondleidingen met gids.

Burg Landskron © ORF

Burg Landskron © ORF 9 Plätze, 9 Schätze

Alternatieve reisgids

De tweede plaats ging dit jaar naar de reusachtige ijsgrot Eisriesenwelt in Werfen in het Salzburgerland. Oostenrijks kleinste stad Hardegg (Neder-Oostenrijk), idyllisch gelegen in het Nationale Park Thayatal, werd derde.

Net als in voorgaande jaren is er bij de uitverkiezing een (Duitstalig) boek verschenen waarin alle 27 genomineerden voor ‘mooiste plek’ met beeld en tekst worden voorgesteld, inclusief informatie over bereikbaarheid en contactgegevens, zoals sites van de betreffende toerismebureaus. Deze boeken, waarvan er inmiddels negen zijn verschenen vormen met elkaar een prachtige alternatieve reisgids naar inmiddels meer dan 200 bijzondere uitstapjes voor tijdens je vakantie in Oostenrijk. Een aantal genomineerden hebben wij eerder al bezocht. Lees er meer over in onze reportages over het Pillerseetal in Tirol, de Lipizzaner-stoeterij in Piber in Stiermarken, de binnenstad van Steyr in Opper-Oostenrijk en de glazen plantenkas Palmenhaus Schönbrunn in Wenen.

9 Plätze, 9 Schätze. Österreichs verborgene Naturjuwele, € 27,90,  Kral Verlag  

Bij de uitgeverij zijn ook de edities uit voorgaande jaren verkrijgbaar (zoekterm ‘9 Plätze’)