Bezienswaardigheid

Palmenhaus
Palmenhaus Schönbrunn

Palmenhaus Schönbrunn

Bij de opening op 19 juli 1882 was het Große Palmenhaus in het park van paleis Schönbrunn ­’s werelds­ grootste glazen plantenkas: 111 meter lang, 28 meter breed en 25 meter hoog. Opdrachtgever was keizer Franz Joseph I. Voor het ontwerp deed hofarchitect Franz Xaver Segenschmid elders inspiratie op. Het Weense paleis voor de planten van de keizer lijkt dan ook sprekend op de (oudere) plantenkas in Kew Gardens in Londen, al heeft die slechts één koepel en zijn de dragende delen van de constructie daar binnen en in Schönbrunn buiten de kas geplaatst.

In de Tweede Wereldoorlog werd het Palmenhaus bij een bombardement fors beschadigd. Na de wederopbouw (vanaf 1948) tonen de Österreichische­ Bundesgärten, verantwoordelijk voor het onderhoud, er een deel van hun omvangrijke bestanden in drie klimaatzones. In de centrale ruimte (minimum­temperatuur 12 graden) staan mediterrane bloeiende planten en bomen als Eucalyptus en palmen . Het Kalthaus (tenminste 5 graden) biedt plaats aan onder meer (boom)varens, camelia’s, azalea’s en – opmerkelijk – citrus­planten. In het ‘warmhuis’ (tenminste 18 graden) zijn (sub)tropische gewassen als rubber- en koffiebomen, orchideeën en pepersoorten te zien.

Om te voorkomen dat een deel van de vierduizend planten te weinig licht krijgen, moeten de echte woekeraars een à twee keer per jaar worden gesnoeid. Palmen zouden zo’n snoeibeurt niet overleven. Zij mogen daarom doorgroeien tot hun gewisse einde. Voor de toen 170-jarige imposante Sisi-palm in het centrum van de kas kwam dat moment in 2008, toen ze met haar lengte van 25 meter het glazen dak dreigde te doorboren.

Het Große Palmenhaus is het hele jaar geopendbundesgaerten.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.




Tierwelt Herberstein - Ingang
Seisenbergklamm © SalzburgerLand Tourismus
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Franzenburg
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann