Mariazellerbahn

De Mariazellerbahn verbindt St. Pölten in Neder-Oostenrijk met Mariazell in Stiermarken. Met de oude stoomlocomotief Mh. 6 uit 1908 leg je die 84 kilometer op z’n mooist af, maar dat kan alleen tussen mei en oktober en ook dan slechts één keer per maand op een zondag. De stoomlocomotief was op dit traject sowieso maar enkele jaren in gebruik. Al in 1911 werd de Mariazellerbahn geëlektrificeerd en tegenwoordig is het de enige elektrische smalspoorlijn in Oostenrijk. Omdat veel mensen uit de regio de trein voor woon-werkverkeer gebruiken, zijn er onlangs moderne wagons met grote panoramavensters aangeschaft (Himmelstreppe), maar ook de nostalgische Ötscherbär-wagons zijn nog volop in bedrijf.

Indrukwekkend is vooral de berg­etappe tussen Laubenbachmühle en Mariazell, dankzij het fantastische uitzicht en de bochtige tocht door twintig tunnels en over negentien viaducten. St. Pölten en Mariazell,  aan het begin en einde van het traject, zijn leuke daguitstapjes  tijdens een verblijf in natuurpark Ötscher-Tormäuer. St. Pölten (52.000 inwoners), de hoofdstad van Neder-Oostenrijk, heeft een aardig centrum met een bezienswaardige barokke kathedraal en stadhuis, enkele musea, een dagelijkse markt en een nieuwe, moderne regeringswijk. Mariazell (4000 inwoners) is het belangrijkste bedevaartsoord van Oostenrijk, met midden in het historische centrum een indrukwekkende basiliek. Vooral in augustus wordt het plaatsje overstroomd met pelgrims (onder wie veel motorrijders). Mariazell biedt ook meer wereldse genoegens, zoals de beroemde Lebkuchen van de familie Pirker, het Kaufhaus Arzberger (het ‘Harrods’ van Mariazell) en het mooie Girrerbräu, een bierbrouwerij annex café-restaurant in een van de oudste panden in het dorp.

Tickets en dienstregeling smalspoortrein: mariazellerbahn.at

In Kirchberg an der Pielach is op het station ook een modeltrein van de Mariazellerbahn te bewonderen: Modellbahnmuseum Mariazellerbahn

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.

Meer Ötschergebied

Achenseebahn