Bezienswaardigheid

Zoutmijn en Keltendorp

Tekst: Emely Nobis

Onderaards meer in de zoutmijn

Onderaards meer in de zoutmijn

De Halleiner zoutmijn in het Salzburgerland, ook wel het Salzbergwerk Dürrnberg, claimt de oudste ter wereld te zijn, omdat de Kelten hier al 2500 jaar geleden zout uit de berg wisten te winnen. Vanaf circa 1200 werden de mijnen geëxploiteerd door de aartsbisschoppen van het nabijgelegen Salzburg. De handel in het ‘witte goud’ zorgde eeuwenlang voor een stevige financiële basis onder hun macht. Vanaf het begin van de 18e eeuw raakten de mijnen in verval en op 31 juli 1989 sloten ze definitief.

Tegenwoordig is een deel van het ondergrondse gangenstelsel met gids toegankelijk voor toeristen. Voordat je aan een rondleiding kunt meedoen, moet je een witte overal aantrekken. Niet omdat je vies wordt, maar om te voorkomen dat loshangende kledingstukken blijven haken als je op enkele trajecten per glijbaan van gang naar gang roetsjt. Nadat je met een treintje de mijngang bent ingereden, begint de rondleiding van ongeveer een uur. Je vaart onder meer over een ondergronds zoutmeer en ziet je films en animaties over het ontstaan van de mijnen en de betekenis ervan voor de stad Salzburg. Ook blijf je staan bij de plekken waar in 1577 en 1616 de gemummificeerde lijken zijn gevonden van Keltische mijnwerkers.

Een indruk van het dagelijks leven in die tijd krijg je in het bij de Salzwelten gelegen Keltendorp Salina. Het kleine dorp met huizen, werkplaatsen en zelfs een praalgraf mét strijdwagen is gereconstrueerd op basis van archeologische vondsten uit de omgeving. De originele vondsten zijn te zien in het Keltenmuseum in het nabijgelegen Hallein, tevens de hoofdstad van Tennengau. Het is een van de grootste musea over de geschiedenis van de Kelten in Europa, met vondsten uit meer dan vierhonderd graven, zoals gouden sieraden, wapens en gebruiksvoorwerpen.

Salzwelten en Keltendorp, Ramsaustraße 3 in Bad Dürrnberg, salzwelten.at
Keltenmuseum, Pflegerplatz 5 in Hallein, keltenmuseum.at
Technisches Museum Wien
Clavicord en schilderij van de familie Mozart
Heidi Horten
Jasmin Riener
Bewegende miniatuur van een handwerk (houtbewerker)
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Freud Museum
Troadkasten
Neusiedlersee
WintersportmuseumWintersportmuseum
Schnaps Museum
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
Paneum© Markus Pillhofer
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
© Wikipedia Commons
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Leopold MuseumLeopold Museum, Wien / Ouriel Morgensztern
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
© Wijnmuseum Kitzeck
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann