3 Virtuele exposities

Al zijn de meeste musea in Oostenrijk weer geopend, de vraag is of we  er de komende maanden naartoe zullen gaan. Bij deze drie beroemde Weense musea kun je online gelukkig altijd door de collectie scrollen.

Welmuseum, Albertina & MAK © Wien.info

Weltmuseum

Vanuit je luie stoel op wereldreis dankzij de online verzameling van een van ’s werelds grootste ethologische musea. De ruim zesduizend objecten kun je bijvoorbeeld filteren op geografische herkomst of verzamelaar van de collectie.

weltmuseumwien.at/onlinesammlung

Albertina

De collectie van dit museum voor kunst van de 15e tot de 21ste eeuw omvat een miljoen objecten en kan dus nooit volledig in het museum zelf worden getoond. Zo’n 225.000 werken zijn– met uitleg – online te bekijken. Ze zijn handig gegroepeerd in deelcollecties: als ‘schilderijen en sculpturen’, ‘tekeningen en grafiek’, ‘fotografie’ en ‘architectuur’.

sammlungenonline.albertina.at

Museum für Angewandte Kunst (MAK)

De online verzameling van dit museum voor toegepaste kunst omvat 230 000 objekten, onderverdeeld in thema’s als ‘glas en keramiek’, ‘textiel en tapijten’, ‘meubels en hout’, ‘design’ en ‘eigentijdse kunst’. Ook is het archief van de kunststroming Wiener Werkstätte door te bladeren.

sammlung.mak.at

Trabi
© Helmut Lackinger
© Wikipedia Commons
© Wikipedia Commons
© Leopold Museum
Zomer in de tuin
© Kossmann