Houtmuseum

Wat bos en bomen te bieden hebben, weet het Holzmuseum in St. Ruprecht ob Murau (Stiermarken) even speels als informatief duidelijk te maken.
Houtmuseum Murau

Houtmuseum Murau

Het district Murau is het dichtst beboste gebied van Stiermarken. Houtverwerking en houtambachten hebben er dus een lange traditie. Het Holzmuseum biedt onderhoudende informatie over hout als grondstof in al zijn variaties en is een leuk, veelzijdig uitstapje voor jong en oud. Eigenlijk reis je naar een museumdorp met op meer dan 10.000 m² – in meerdere gebouwen rondom een plein – diverse tentoonstellingen. Het hoofdgebouw is de voormalige ‘Anthofer Ochsenstall’ – mooi verbouwd tot eigentijdse expositieruimte. Hier zie je over vier verdiepingen onder andere oude werkplaatsen en werktuig van verdwijnende ambachten als wagenmaker, kuiper en houthakkersknecht. Met veel liefde voor detail nagebouwde schaalmodellen met bewegende machines en mensen, onder andere van een timmerwerkplaats, brengen dat werk ook letterlijk tot leven.

De expositie biedt ook inzicht in het belang dat hout lange tijd had voor boerenfamilies bij het werk in huis en op de velden. Je ziet hoe stallen, kamers en keukens eruit zagen en maakt kennis met praktische verworvenheden, zoals oude (houten) wasmachines, broodsnijmachines (brocknlotter), meubelkisten, botermolens, bestek en veel meer.

Bewegende miniatuur van een handwerk (houtbewerker)

Bewegende miniatuur van een handwerk (houtbewerker)

Arboretum

Op andere verdiepingen in het museum is er aandacht voor de economische en ecologische betekenis van hout en bossen, kun je heel verschillende soorten hout zien, ruiken en voelen en worden er (soms erg inventieve) voorbeelden van houtgebruik in beeldende kunst, muziek en design getoond.

Niet in de stal, maar verderop in een modern paviljoen van gelijmd gelamineerd hout en glas, wordt informatie gegeven over de bosbeheer en jacht en zijn er jaarlijks wisselende exposities, zoals in 2021 over het gebruik van hout in de woningbouw.

Houtmuseum - Ingang

Nieuwe, moderne ingang van het houtmuseum

Heerlijk wandelen kun je buiten door het arboretum met bekende én zeldzame inheemse boomsoorten en struiken. Kinderen kunnen hun energie kwijt in de hout-water-speelplaats of bij het beklimmen van de Forstturm, een vrijstaande houten toren met een expositie over bomen en insecten.

Levenswerk

Het houtmuseum is het levenswerk van Hans Edler, bosbouwkundig ingenieur en voormalig staatsboswachter. Het idee voor een museum dat hout als grondstof zou celebreren, kreeg hij begin jaren tachtig. In 1983 richtte een vereniging op om het plan concreet vorm te geven. De toen desolate ossenstal van de familie Anthofer werd gekocht en met hulp van veel vrijwilligers beetje bij beetje liefdevol gerestaureerd en gevuld met vaak unieke objecten, zowel bruiklenen als schenkingen. In 1988 kon het houtmuseum worden geopend. Dankzij de renovatie van de varkensstal en de wagenstal van de Anthofers werd het in 1990 met 200 vierkante meter uitgebreid en in de jaren erna groeide het complex uit tot het minidorp dat het nu is.

Timmermanswerkplaats en Hans Edler

Timmermanswerkplaats en Hans Edler

Het houtmuseum is geopend tussen mei en oktober. In de museumwinkel ‘Holzkistl’ kun je originele souvenirs van hout en andere natuurlijke materialen kopen: Geen lopende band-werk maar uitsluitend geselecteerde producenten van ambachtslieden, van hobbyisten en kunstenaars.

Hans-Edler-Platz 1 in St. Ruprecht ob Murau, holzmuseum.at

Het Holzmuseum heeft geen eigen restaurant, maar direct naast de kinderspeelplaats is het prima toeven bij het traditionele Gasthaus Anthofer, met een mooi terras onder de kastanjebomen.
Technisches Museum Wien
Clavicord en schilderij van de familie Mozart
Heidi Horten
Bewegende miniatuur van een handwerk (houtbewerker)
Narrenturm
Freud Museum
WintersportmuseumWintersportmuseum
Schnaps Museum
Paneum© Markus Pillhofer
© Wikipedia Commons
Leopold MuseumLeopold Museum, Wien / Ouriel Morgensztern
© Wijnmuseum Kitzeck
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann